CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Ciasto z dodatkiem sezonowych owoców, to idealny pomysł na podwieczorek dla domowników. Latem polecamy bazować na truskawkach, czereśniach czy też borówkach. Jesienią zdecydowanie dominują jabłka, gruszki oraz śliwki. Mam dla Was przepis na ciasto z wykorzystaniem śliwek.
CIASTO ZE ŚLIWKĄ
Składniki:
- 1 i 1/2 mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150g masła roślinnego/margaryny,
- 2 łyżki cukru/ksylitolu,
- sól,
- 15 większych śliwek.
Na kruszonkę:
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 50g masła roślinnego/margaryny.
Przygotowanie:
1. Mąki przesiewamy przez sitko na blat, dodajemy słodzik, masło, proszek do pieczenia oraz sól i zagniatamy ciasto.
2. Blaszkę smarujemy tłuszczem. Ciasto wałkujemy na okrąg i wyklejamy nim blaszkę, nakłuwamy widelcem.
3. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbywamy się pestek. Układamy na ciasto skórką do dołu.
4. Składniki na kruszonkę łączymy i zagniatamy. Posypujemy nią wierzch ciasta.
5. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego!