CRUMBLE Z BORÓWKAMI
Crumble to deser, który przyszedł do nas z Wielkiej Brytanii. I większość z nas oszalała na jego punkcie. Jest to bardzo szybka i świetnie smakująca przekąska do kawy, na bazie świeżych owoców zapieczonych pod delikatną kruszoną i podanych na ciepło z gałką lodów lub bez. W mojej wersji proponuje takie crumble zrobić z borówkami, brzoskwiniami oraz śliwkami.
CRUMBLE Z BORÓWKAMI
Składniki:
- 1 szklanka borówek,
- 3 brzoskwinie,
- 6 śliwek,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1/2 kostki masła roślinnego,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 4 łyżki ksylitolu,
- sól.
Przygotowanie:
1. Owoce myjemy i kroimy w kostkę, przekładamy do kokilków i posypujemy cynamonem, mieszamy.
2. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy ksylitol, cukier, sól oraz masło i zagniatamy, aby uzyskać strukturę kruszonki. Podsypujemy nią owoce.
3. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.
Smacznego!