CRUMBLE Z BORÓWKAMI

CRUMBLE Z BORÓWKAMI

Crumble to deser, który przyszedł do nas z Wielkiej Brytanii. I większość z nas oszalała na jego punkcie. Jest to bardzo szybka i świetnie smakująca przekąska do kawy, na bazie świeżych owoców zapieczonych pod delikatną kruszoną i podanych na ciepło z gałką lodów lub bez. W mojej wersji proponuje takie crumble zrobić z borówkami, brzoskwiniami oraz śliwkami.

CRUMBLE Z BORÓWKAMI

Składniki:

  • 1 szklanka borówek,
  • 3 brzoskwinie,
  • 6 śliwek,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1/2 kostki masła roślinnego,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Owoce myjemy i kroimy w kostkę, przekładamy do kokilków i posypujemy cynamonem, mieszamy.

2. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy ksylitol, cukier, sól oraz masło i zagniatamy, aby uzyskać strukturę kruszonki. Podsypujemy nią owoce.

3. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *