CZEKOLADOWE CIASTO FASOLOWE

CZEKOLADOWE CIASTO FASOLOWE

Każdy z nas ma czasami zły dzień. Źle wyszło sprawozdanie dla szefa, klasówka z matmy jednak nie poszła tak jak się tego spodziewaliśmy czy przypaliła nam się ulubiona zapiekanka. Jedni stres wyładowują na siłowni a inni go po prostu zajadają. Ta druga opcja nie zawsze wpływa na nas korzystnie. Zatracamy się w tym i po pewnym czasie jednorazowy wybryk okazuję się codziennością. Według badań bardzo często, gdy się stresujemy to sięgamy po słodycze i najczęściej wybieramy czekoladę. Nic dziwnego, że jest porównywana do narkotyku, który potrafi nas tak uzależnić, że nie potrafimy bez niej funkcjonować. Czekolada ma sporo właściwości odżywczych. Duża dawka magnezu, zdrowych tłuszczy oraz żelaza. W szybkim tempie poprawia nam nastrój, podnosi poziom endorfin w organizmie, dodaje energii oraz likwiduje zmęczenie. Jednak nie zapominajmy o tym, że nie każda czekolada tak działa. Jeśli planujemy się na jakąś skusić to najlepiej sięgać po taką w, której jest minimum 60% zawartości kakao. Z doświadczenia wiem, że nie wszyscy przepadają za gorzką czekoladą a nawet ją unikają szerokim łukiem. A jakby tak znaleźć złoty środek i bombę zdrowia, która jest w gorzkiej czekoladzie przemycić w cieście z jeszcze większą zawartością białka? W tym połączeniu wilk syty i owca cała. Magnez, żelazo i zdrowe tłuszcze dostarczone a kubki smakowe łasuchów zaspokojone, bo ciasto słodkie a przede wszystkim bardzo odżywcze, zdrowe i w pełni wegańskie.   CZEKOLADOWE CIASTO FASOLOWE

Składniki na okrągła blaszkę o średnicy 20cm: 

  • 1 puszka czerwonej fasoli,

  • 1 banan,

  • 1 łyżka siemienia lnianego,

  • 1 łyżka kakao,

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 90%,

  • 3 łyżki ciepłej wody,

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • sól.

Przygotowanie: 

1. Fasolę odsączamy na sitku i obficie przelewamy wodą.

2. Siemię lniane zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody i odstawiamy na 5 minut. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

3. Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

4. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego!  Wskazówka: ciastko najlepiej smakuje jeszcze ciepłe z ulubionym dżemem, powidłami lub z masłem orzechowym.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *