DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI
Domowe wypieki, to jest coś co każdy z nas bardzo lubi. Nie ma niczego smaczniejszego, jak jeszcze ciepła drożdżówka z sezonowymi owocami i słodką kruszoną. Ciasto drożdżowe przed niektórych uważane jest za trudne, jednak cały sekret to odpowiednio przygotowany rozczyn na bazie świeżych drożdży, ciepłego mleka i kilku łyżek mąki. Koniecznie spróbujcie zrobić sobie jakie bułeczki w domu, a już nigdy nie kupicie ich w piekarni.
DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania,
- 1/2 kostki masła roślinnego,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 5 łyżek ksylitolu/cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 1 opakowanie borówek,
- sól.
Rozczyn:
- 1/2 kostki świeżych drożdży,
- 5 łyżek ciepłego mleka,
- 3 łyżki mąki,
- 1 łyżka cukru.
Na kruszonkę:
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 3 łyżki masła roślinnego,
- 1 łyżka cukru.
Przygotowanie:
1. Zaczynam od przygotowania rozczynu. Drożdże kruszymy do miski, posypujemy cukrem. Wlewamy mleko oraz mąkę i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
2. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy.
3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ksylitol, mleko, roztopiony tłuszcz, cukier waniliowy, kleik z siemienia oraz rozczyn i zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
4. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i w dłoniach łączmy ze sobą do uzyskania kruszonki.
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, wałkujemy, wykrawamy kółka i układamy na blaszce. Tak podstępujemy za cały ciastem. Odstawiamy na 30 minut.
6. Na wyrośnięte krążki układamy umyte borówki oraz kruszonkę i odstawiamy na kolejne 20 minut.
7. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. Ciepłe polewamy rozpuszczoną białą czekoladą.
Smacznego!
A co z siemieniem lnianym, w którym momencie i do czego na być dodane?
Dzień dobry Pani Joanno, dziękuję za wiadomość. Rzeczywiście uciekła mi ta informacja. Siemię lniane należy dodać do ciasta- jest to substytut jajka. Pozdrawiam!