DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI

DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI

Domowe wypieki, to jest coś co każdy z nas bardzo lubi. Nie ma niczego smaczniejszego, jak jeszcze ciepła drożdżówka z sezonowymi owocami i słodką kruszoną. Ciasto drożdżowe przed niektórych uważane jest za trudne, jednak cały sekret to odpowiednio przygotowany rozczyn na bazie świeżych drożdży, ciepłego mleka i kilku łyżek mąki. Koniecznie spróbujcie zrobić sobie jakie bułeczki w domu, a już nigdy nie kupicie ich w piekarni.

DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej + 2 łyżki do podsypania,
  • 1/2 kostki masła roślinnego,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 5 łyżek ksylitolu/cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 1 opakowanie borówek,
  • sól.

Rozczyn:

  • 1/2 kostki świeżych drożdży,
  • 5 łyżek ciepłego mleka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka cukru.

Na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki masła roślinnego,
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie:

1. Zaczynam od przygotowania rozczynu. Drożdże kruszymy do miski, posypujemy cukrem. Wlewamy mleko oraz mąkę i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

2. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, mieszamy i odstawiamy.

3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ksylitol, mleko, roztopiony tłuszcz, cukier waniliowy, kleik z siemienia oraz rozczyn i zagniatamy. Gotowe ciasto odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.

4. Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i w dłoniach łączmy ze sobą do uzyskania kruszonki.

5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, wałkujemy, wykrawamy kółka i układamy na blaszce. Tak podstępujemy za cały ciastem. Odstawiamy na 30 minut.

6. Na wyrośnięte krążki układamy umyte borówki oraz kruszonkę i odstawiamy na kolejne 20 minut.

7. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20 minut. Ciepłe polewamy rozpuszczoną białą czekoladą.

Smacznego!



2 thoughts on “DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z BORÓWKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *