JABŁKA ZAPIEKANE W SOSIE CYNAMONOWYM
Jabłko dla większości z nas, kojarzą się z pyszną i aromatyczną szarlotką lub racuchami, które w dzieciństwie przygotowywała dla nas mama lub babcia. Bogate w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowej pracy naszych jelit. Znajdziemy w nich również witaminę C, B, beta karoten oraz magnez i żelazo. Jabłka tworzą zgrany duet z kardamonem i cynamonem. I właśnie te przyprawy znajdują się w przepisie na jabłka zapiekane w sosie cynamonowym.
JABŁKA ZAPIEKANE W SOSIE CYNAMONOWYM
Składniki:
- 4 jabłka,
- 1 łyżka masła roślinnego,
- 2 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 4 łyżki mleka owsianego,
- 6 łyżek jogurtu sojowego.
Przygotowanie:
1. Jabłka myjemy i kroimy w plastry. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną, syropem klonowym oraz cynamonem.
3. Margarynę rozpuszczamy i wlewamy do jabłek, a następnie mleko z mąką i przyprawami. Wszystko mieszamy
4. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło z jogurtem.
Smacznego!