JABŁKA ZAPIEKANE W SOSIE CYNAMONOWYM

JABŁKA ZAPIEKANE W SOSIE CYNAMONOWYM

Jabłko dla większości z nas, kojarzą się z pyszną i aromatyczną szarlotką lub racuchami, które w dzieciństwie przygotowywała dla nas mama lub babcia. Bogate w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowej pracy naszych jelit. Znajdziemy w nich również witaminę C, B, beta karoten oraz magnez i żelazo. Jabłka tworzą zgrany duet z kardamonem i cynamonem. I właśnie te przyprawy znajdują się w przepisie na jabłka zapiekane w sosie cynamonowym.

JABŁKA ZAPIEKANE W SOSIE CYNAMONOWYM

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 1 łyżka masła roślinnego,
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 4 łyżki mleka owsianego,
  • 6 łyżek jogurtu sojowego.

Przygotowanie:

1. Jabłka myjemy i kroimy w plastry. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2. Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną, syropem klonowym oraz cynamonem.

3. Margarynę rozpuszczamy i wlewamy do jabłek, a następnie mleko z mąką i przyprawami. Wszystko mieszamy

4. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy na ciepło z jogurtem.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *