JEDNOPOROCJOWE CIASTO CZEKOLADOWE

Weekend to czas, który każdy z nas spędza inaczej. Jedni wybierają się na zakupy, inny na spotkanie z przyjaciółmi, ale jest część osób, która ten czas lubi spędzić samotnie z kubkiem gorącej kawy i ulubioną książką. A jak kawa, to obowiązkowo musi być jakiś pyszny deser. To jednoporcjowe ciasto czekoladowe sprawdzi się idealnie.
JEDNOPORCJOWE CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
- 2 łyżki mąki orkiszowej,
- 1/2 sztuki banana,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki mleka owsianego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie),
- sól.
Przygotowanie:
1. Banana rozgniatamy widelcem na gładki mus.
2. Olej, mleko oraz banana łączymy ze sobą.
3. Mąkę i kakao przesiewamy do miseczki wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól oraz mokre składki i mieszamy.
4. Gotowe ciasto przekładamy do okrągłego kokilka i pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

