KORZENNE CIASTO Z POWIDŁAMI
Nieodłącznym elementem każdego spotkania towarzyskiego, domówki lub kawy z przyjaciółką. Jest pyszny i zdrowy deser, który polecam przygotować w domowym zaciszu. To ciasto korzennie, które Wam proponuje, jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
KORZENNE CIASTO Z POWIDŁAMI
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2 szklanki mleka sojowego,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 banan,
- 1 łyżka kakao,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 1/2 słoika powideł śliwkowych,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól.
Przygotowanie:
1. Banana wraz z mlekiem i olejem miksujemy na gładko.
2. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy przyprawę do piernika, kakao, ksylitol, sodę oraz proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.
3. Do suchych składników wlewamy mokre i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Wystudzone ciasto kroimy na pół, smarujemy powidłami i składamy.
Smacznego!