KRUCHA TARTA Z BORÓWKAMI
Jak dla mnie, nie ma nic lepszego, jak domowe ciasto na spotkanie weekendowe z przyjaciółmi lub rodziną. Zdecydowanie stawiam na domowe wypieki, niż te kupione w piekarni lub w tradycyjnym sklepie. Dlaczego? A no dlatego, że wiem z czego jest zrobione, mam kontrole nad jakością użytych składników, smakiem a przede wszystkim, ja nigdy nie używam żadnych ulepszaczy ani tradycyjnego cukru, który jak wiadomo nie służy naszemu zdrowiu. Do takich ciast sprawdzą się, tak na prawdę wszystkie owoce. Obecnie rządzą u mnie maliny, czereśnie, borówki i jeżyny, na które jest sezon i smakują przepysznie.
KRUCHA TARTA Z BORÓWKAMI
Składniki na okrągła blaszkę:
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 3/4 kostki margaryny roślinnej,
- 2 łyżki jogurtu sojowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 2 szklanki borówek,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy ksylitol oraz margarynę i siekamy nożem.
2. Do posiekanej margaryny z mąką, dodajemy jogurt i zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce 30 minut.
3. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części (większa na spód, a z mniejsza na kruszonkę).
4. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wyklejamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem. Na spód wysypujemy borówki.
5. Mniejszą część ciasta rwiemy na malutkie kawałki i układamy na borówkach.
6. Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 170 stopni.
7. Wystudzoną tartę podajemy w ulubioną gałką lodów.
Smacznego!