KRUCHA TARTA Z ORZECHOWĄ MASĄ SEROWĄ

KRUCHA TARTA Z ORZECHOWĄ MASĄ SEROWĄ

Domowa piekarnia, czyli kruche ciasto z wegańskim twarożkiem z dodatkiem masła orzechowego i śliwkami. Takie wypieki są zdecydowanie lepszą wersją słodyczy, niż te dostępne w sklepach lub piekarni. Krucha tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i myślę, że posmakuje nie tylko weganom. Kruche, drożdżowe lub ucierane ciasta, to ciasta które najbardziej lubię i one najczęściej w moim menu goszczą.

KRUCHA TARTA Z ORZECHOWĄ MASĄ SEROWĄ

Składniki:

  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 200g masła roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • sól.

Masa serowa:

  • 500g naturalnego tofu,
  • 30g masła orzechowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 4 łyżki mleka owsianego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • śliwki.

Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.

2. Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem spód, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Tofu rozdrabniamy w dłoni i umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy pozostałe składniki, poza śliwkami i miksujemy na gładką masę serową.

4. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, następnie pokrojone śliwki.

5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 25 minut.

6. Gotowe kruchą tartę chłodzimy i podajemy z kubkiem gorącej kawy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *