KRUCHA TARTA Z ORZECHOWĄ MASĄ SEROWĄ
Domowa piekarnia, czyli kruche ciasto z wegańskim twarożkiem z dodatkiem masła orzechowego i śliwkami. Takie wypieki są zdecydowanie lepszą wersją słodyczy, niż te dostępne w sklepach lub piekarni. Krucha tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu i myślę, że posmakuje nie tylko weganom. Kruche, drożdżowe lub ucierane ciasta, to ciasta które najbardziej lubię i one najczęściej w moim menu goszczą.
KRUCHA TARTA Z ORZECHOWĄ MASĄ SEROWĄ
Składniki:
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 200g masła roślinnego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki ksylitolu,
- sól.
Masa serowa:
- 500g naturalnego tofu,
- 30g masła orzechowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 4 łyżki mleka owsianego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- śliwki.
Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.
2. Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem spód, nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Tofu rozdrabniamy w dłoni i umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy pozostałe składniki, poza śliwkami i miksujemy na gładką masę serową.
4. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, następnie pokrojone śliwki.
5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 25 minut.
6. Gotowe kruchą tartę chłodzimy i podajemy z kubkiem gorącej kawy.
Smacznego!