KRUCHA TARTA Z OWOCAMI
Nie ma to jak domowy wypiek z sezonowymi owocami. Chociaż jest ciepło za oknem i pewnie wszyscy rzucają się na lody, czy to te sklepowe czy w ulicznych lodziarniach. To jednak, ja stawiam na domowe wypieki -oczywiście jak ktoś lubi to z gałka lodów. Ciasto kruche ma to do siebie, że ciężko jest je tak na prawdę zepsuć. Wystarczy dobrej jakoś schłodzony tłuszcz, mąka, która nam najbardziej odpowiada pod kątem walorów smakowych lub względów zdrowotnych. Jeśli chodzi o dobór owoców, to też, nie ma większego znacznie. Ważne ,żeby były to takie, które nam najbardziej smakują – a uwierzcie efekt końcowy przerośnie oczekiwania samych nas.
KRUCHA TARTA Z OWOCAMI
Składniki na prostokątną blaszkę:
-
2 szklanki mąki orkiszowej,
-
1 kostka margaryny roślinnej,
-
1 łyżka jogurtu kokosowego,
-
3 łyżki zimnej wody,
-
1 łyżka ksylitolu,
-
1 szklanka śliwek,
-
1/2 szklanka malin,
-
1/2 szklanka borówek,
-
sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę wraz solą przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimną margarynę i za pomocą noża siekamy,
2. Do mąki z tłuszczem dodajemy ksylitol, jogurt, wodę oraz sól i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części i umieszczamy w lodówce na 30 minut.
4. Owoce myjemy, śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na grubsze plastry.
5. Większą część ciasta wałkujemy na cienki placek i umieszczamy w blaszce wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Na ciasto układamy owoce i pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach.
7. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego !