KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Cukier to jeden z niewielu produktów, które należą do grupy- tych zakazanych. I bardzo często pojawiających się we wszystkich daniach i na pewno sklepowych słodyczach. Obecnie jest tak dużo zamienników tradycyjnego cukru, że możemy go śmiało pominąć lub zastąpić. Idealnie do domowych wypieków sprawdzi się ksylitol, czyli cukier z brzozy lub erytrol.
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki erytrolu,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 1/2 masła roślinnego,
- 1/2 szklanki jogurtu sojowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, posiekaną czekoladę oraz jogurt i zagniatamy ciasto.
2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 2cm, wykrawamy niewielkie kółka i umieszczamy na blaszce.
3. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Studzimy.
Smacznego!