KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Cukier to jeden z niewielu produktów, które należą do grupy- tych zakazanych. I bardzo często pojawiających się we wszystkich daniach i na pewno sklepowych słodyczach. Obecnie jest tak dużo zamienników tradycyjnego cukru, że możemy go śmiało pominąć lub zastąpić. Idealnie do domowych wypieków sprawdzi się ksylitol, czyli cukier z brzozy lub erytrol.

KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki erytrolu,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1/2 masła roślinnego,
  • 1/2 szklanki jogurtu sojowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, posiekaną czekoladę oraz jogurt i zagniatamy ciasto.

2. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 2cm, wykrawamy niewielkie kółka i umieszczamy na blaszce.

3. Pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Studzimy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *