KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Kruche ciasto ze śliwkami, to deser, który często gości w naszych domach. Takie ciasto nie jest bardzo wymagające i jego przygotowanie nie pochłania bardzo dużo czasu. Sekret tego ciasta tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach względem mąki i tłuszczu. Obecnie mamy sezon na śliwki, więc właśnie te owoce proponujemy dodać. Ciasto idealne na deser do południowej kawy.

Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszenne pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200g margaryny roślinnej,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 1kg śliwek węgierek,
  • 4 łyżki mleka sojowego,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Śliwki myjemy i pozbywamy się pestek.

2. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i za pomocom noża siekamy.

3. Dodajemy mleko, ksylitol oraz sól i zagniatamy ciasto.

4. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części.

5. Większą częścią ciastka wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Na ciastko wykładamy śliwki i posypujemy cynamonem, a na wierz pozostałą część ciasta.

7. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *