KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
Kruche ciasto ze śliwkami, to deser, który często gości w naszych domach. Takie ciasto nie jest bardzo wymagające i jego przygotowanie nie pochłania bardzo dużo czasu. Sekret tego ciasta tkwi w odpowiednio dobranych proporcjach względem mąki i tłuszczu. Obecnie mamy sezon na śliwki, więc właśnie te owoce proponujemy dodać. Ciasto idealne na deser do południowej kawy.
Kruche ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszenne pełnoziarnistej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 200g margaryny roślinnej,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 1kg śliwek węgierek,
- 4 łyżki mleka sojowego,
- 2 łyżki cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Śliwki myjemy i pozbywamy się pestek.
2. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i za pomocom noża siekamy.
3. Dodajemy mleko, ksylitol oraz sól i zagniatamy ciasto.
4. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
5. Większą częścią ciastka wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Na ciastko wykładamy śliwki i posypujemy cynamonem, a na wierz pozostałą część ciasta.
7. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!