PĄCZKI PIECZONE Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ

PĄCZKI PIECZONE Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ

Tłusty czwartek to taki dzień, w który kalorie nie istnieją, a zamieniają się w pyszne pączki z różnymi nadzieniami. Ja osobiście nigdy za takimi z piekarni czy sklepu jakoś specjalnie nie przepadałam. Więc jak jadłam, to tylko te przygotowane przez moją babcie, oczywiście z moim wsparciem. Babcia ma do nich rękę, i chociaż już jest w dość podeszłym wieku, to nadal jej pączki są najlepsze na świecie. Te tradycyjnie smażone są na głębokim tłuszczu, co podbija ich kaloryczność, więc ja postawiłam na lekko odchudzoną wersję i swoje pączki upiekłam.

PĄCZKI PIECZONE Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej,
  • pół kostki świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 szklanki mleka sojowego,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • szczypta soli,
  • konfitura wiśniowa.

Przygotowanie:

1. Do miseczki kruszymy drożdże, następnie posypujemy cukrem. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz łyżkę mąki, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ksylitol, olej, resztę mleka, sól oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto.

3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut, aby ciasto wyrosło.

4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i nakładamy ulubioną konfiturę.

5. Gotowe pączki pieczemy w 180 stopnia przez 15 minut.

6. Pączki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *