PĄCZKI PIECZONE Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ
Tłusty czwartek to taki dzień, w który kalorie nie istnieją, a zamieniają się w pyszne pączki z różnymi nadzieniami. Ja osobiście nigdy za takimi z piekarni czy sklepu jakoś specjalnie nie przepadałam. Więc jak jadłam, to tylko te przygotowane przez moją babcie, oczywiście z moim wsparciem. Babcia ma do nich rękę, i chociaż już jest w dość podeszłym wieku, to nadal jej pączki są najlepsze na świecie. Te tradycyjnie smażone są na głębokim tłuszczu, co podbija ich kaloryczność, więc ja postawiłam na lekko odchudzoną wersję i swoje pączki upiekłam.
PĄCZKI PIECZONE Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ
Składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej,
- pół kostki świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 szklanki mleka sojowego,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- szczypta soli,
- konfitura wiśniowa.
Przygotowanie:
1. Do miseczki kruszymy drożdże, następnie posypujemy cukrem. Do drożdży dodajemy 3 łyżki ciepłego (ale nie gorącego) mleka oraz łyżkę mąki, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ksylitol, olej, resztę mleka, sól oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut, aby ciasto wyrosło.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat, rozwałkowujemy, wykrawamy kółka i nakładamy ulubioną konfiturę.
5. Gotowe pączki pieczemy w 180 stopnia przez 15 minut.
6. Pączki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!