ROGALE A’LA 7DAYS
Odkąd nauczyłam się przygotowywać miękkie, delikatne i dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe. To głównie na takich wypiekach obecnie się skupiam. Ostatnio wrzuciłam dla Was przepis na drożdżówki z wegańskim serkiem, a dzisiaj mam przepis na rogale, które smakiem przypominają znane każdemu z nas 7days. Odbiegają w pewnym stopniu od tych, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Nie ma w nich przede wszystkim niezdrowego cukru oraz licznych konserwantów. Sprawdzą się na przekąskę do szkoły czy pracy lub na wycieczkę za miasto.
ROGALE A’LA 7DAYS
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 banany,
- 1 szklanka mleka ryżowego,
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 7 g suchych drożdży,
- sól.
Nadzienie:
- 1 szklanka daktyli,
- 3 łyżki pasty sezamowej,
- 2 łyżki wiórek kokosowych.
Przygotowanie:
1. Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski i dodajemy suche drożdże. Wlewamy ciepłem mleko, olej kokosowy oraz rozgniecione widelcem banany.
2. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
3. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy 30 minut.
4. W pojemniku blendera umieszczamy odcedzone daktyle, pastę sezamową i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby możemy wlać odrobinę wody po daktylach.
5. Do kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.
6. Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na dość płaski okrągły placek.
7. Za pomocą noża wykrawamy niewielkie trójkąty. Nakładamy odrobinę nadzienia i zawijamy w kształt rogala.
8. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego!