ROGALE A’LA 7DAYS

ROGALE A’LA 7DAYS

Odkąd nauczyłam się przygotowywać miękkie, delikatne i dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe. To głównie na takich wypiekach obecnie się skupiam. Ostatnio wrzuciłam dla Was przepis na drożdżówki z wegańskim serkiem, a dzisiaj mam przepis na rogale, które smakiem przypominają znane każdemu z nas 7days. Odbiegają w pewnym stopniu od tych, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Nie ma w nich przede wszystkim niezdrowego cukru oraz licznych konserwantów. Sprawdzą się na przekąskę do szkoły czy pracy lub na wycieczkę za miasto.

ROGALE A’LA 7DAYS

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 banany,
  • 1 szklanka mleka ryżowego,
  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 7 g suchych drożdży,
  • sól.

Nadzienie:

  • 1 szklanka daktyli,
  • 3 łyżki pasty sezamowej,
  • 2 łyżki wiórek kokosowych.

Przygotowanie:

1. Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski i dodajemy suche drożdże. Wlewamy ciepłem mleko, olej kokosowy oraz rozgniecione widelcem banany.

2. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

3. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy 30 minut.

4. W pojemniku blendera umieszczamy odcedzone daktyle, pastę sezamową i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby możemy wlać odrobinę wody po daktylach.

5. Do kremu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.

6. Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy na dość płaski okrągły placek.

7. Za pomocą noża wykrawamy niewielkie trójkąty. Nakładamy odrobinę nadzienia i zawijamy w kształt rogala.

8. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *