SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI
Sernik z białą czekoladą to nowe odkrycie cukiernicze w mojej domowej cukierni. Chociaż bardziej lubię gotować, niż piec. To jednak ostatnio jakoś się z mąką i mikserem bardzo polubiłam. Testuję nowe połączenia, łączę przeróżne smaki i później rozjadę znajomym to próbowania. Sprawia mi to dużo przyjemności i chętnie się moimi inspiracjami z Wami dzielę.
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 300g naturalnego tofu,
- 5 łyżek waniliowego jogurtu sojowego,
- 3 łyżki budyniu waniliowego,
- 3 łyżki ksylitolu,
- ziarenka z połowy laski wanilii,
- pół tabliczki białej czekolady,
- 5 truskawek,
- sól.
Przygotowanie:
1. Tofu umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy jogurt, ksylitol oraz sól i mielimy.
2. Do masy dodajemy ziarenka wanilii, ksylitol oraz budyń i mieszamy z pomocą łyżki.
3. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę serową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku.
5. Przestudzony sernik polewamy białą czekoladą i układamy truskawki. Chłodzimy kilka godziny w lodówce.
Smacznego!