WEGAŃSKIE BROWNIE JAGLANE

WEGAŃSKIE BROWNIE JAGLANE

Każda okazja jest dobra, żeby przygotować coś słodkiego. Brownie to ciasto, które chyba każdy zna, a większość z nas na pewno chociaż raz w życiu je jadła. Bardzo czekoladowe ciasto, które pochodzi z kuchni amerykańskiej. Klasyczny skład to jaja, czekolada, cukier, masło oraz niewielka ilość mąki. Pierwszy przepis pojawił się w 1904 roku, jednak jak wiecie ja i klasyka to jednak słabe połączenie. Moja wersja nie zawiera glutenu, cukru ani żadnych produktów zwierzęcych. Skoro mogę mąkę zmienić na kaszę, cukier na daktyle a jaja na banana, to dlaczego mam z tego nie skorzystać i nie sprawdzić co z tego wyjdzie. Domownicy powiedzieli, że jest bardzo smaczna. Dostałam zielone światło więc czas się nim podzielić.

WEGAŃSKIE BROWNIE JAGLANE

Składniki na okrągła blaszkę o średnicy 20cm:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 szklanka wody,
  • 12 suszonych daktyli,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki orzechów ziemnych,
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 3/4 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka posiekanych migdałów,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Suchą kaszę wrzucamy do garnka i prażymy 5 minut na średnim ogniu. Kasze zalewamy 1 i 1/2 szklanki mleka oraz szklanką wody, dodajemy szczyptę soli, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. Ugotowaną kaszę ściągamy z ognia.

2. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, orzechy również. Zmielone orzechy i siemię wrzucamy do garnka. Zalewamy pozostałą częścią mleka, dodajemy daktyle i zagotowujemy. Gotujemy do uzyskania konsystencji kremu. Ściągamy z ognia i studzimy.

3. Ostudzoną kaszę umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy krem z orzechów, siemienia lnianego i daktyli oraz banana, cynamon, syrop klonowy oraz olej. Miksujemy na gładkie ciasto.

4. Z przygotowanego ciasta, odkładamy 5 łyżek do osobnej miseczki, do pozostałej części dodajemy kakao i ponownie mieszamy.

5. Okrągłą blaszkę smarujemy olejem kokosowym, wysypujemy kakao.

6. Do przygotowanej formy przekładamy ciemną część ciasta, za pomocą łyżki na wierzchu ciasta robimy kleksy z odłożonej części ciasta.

7. Posypujemy posiekanymi migdałami. Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *