WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

Nie ma nic lepszego po powrocie z pracy jak kubek gorącej kawy, dobra książka i pyszny kawałek domowego ciasta. To ciasto czekoladowe jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Nie musimy być urodzonym cukiernikiem, aby ten wypiek nam wyszedł. Kilka łatwo dostępnych składników, chwila czasu i ciasto gotowe. Koniecznie spróbujcie.

WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka erytrytolu/cukru,
  • 7 łyżek oleju rzepakowego + 1 łyżkę,
  • 1 szklanka mleka sojowego + 2 łyżki,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady,
  • kilka truskawek,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy erytrytol oraz kakao i sól.

2. Olej, mleko oraz ocet mieszamy ze sobą i wlewamy do suchych produktów. Miksujemy na gładkie ciasto.

3. Okrągła blaszkę smarujemy olejem i wlewamy do niej ciasto.

4. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.

5. Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka, i nią dekorujemy upieczone ciasto.

6. Dekorujemy truskawkami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *