WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE
Nie ma nic lepszego po powrocie z pracy jak kubek gorącej kawy, dobra książka i pyszny kawałek domowego ciasta. To ciasto czekoladowe jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu. Nie musimy być urodzonym cukiernikiem, aby ten wypiek nam wyszedł. Kilka łatwo dostępnych składników, chwila czasu i ciasto gotowe. Koniecznie spróbujcie.
WEGAŃSKIE CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka erytrytolu/cukru,
- 7 łyżek oleju rzepakowego + 1 łyżkę,
- 1 szklanka mleka sojowego + 2 łyżki,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki kakao,
- 4 kostki gorzkiej czekolady,
- kilka truskawek,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy erytrytol oraz kakao i sól.
2. Olej, mleko oraz ocet mieszamy ze sobą i wlewamy do suchych produktów. Miksujemy na gładkie ciasto.
3. Okrągła blaszkę smarujemy olejem i wlewamy do niej ciasto.
4. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
5. Czekoladę rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka, i nią dekorujemy upieczone ciasto.
6. Dekorujemy truskawkami.
Smacznego!