WEGAŃSKIE DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE
Domowe wypieki są zdecydowanie smaczniejsze, niż te kupione w piekarni. Drożdżówki to dla mnie smak lata, ponieważ najczęściej takie bułeczki przygotowuje ze świeżymi owocami. A jak wiadomo, świeże truskawki, maliny lub jagody są najsmaczniejsze latem. Dzisiaj zamiast owoców, postanowiłam bułeczki wypełnić cynamonem.
WEGAŃSKIE DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE
Składniki:
- 500g mąki orkiszowej,
- 25g świeżych drożdży,
- 1/2 litra mleka owsianego,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
- 5 łyżek ksylitolu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 5 łyżek cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, kruszymy drożdże, wsypujemy 3 łyżki ksylitol, cukier oraz siemię lniane i sól.
2. Mleko wraz z olejem wlewamy do garnka i podgrzewamy.
3. Gorące mleko z olejem wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut, do wyrośnięcia.
4. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy w kształt kółka, posypujemy cynamonem wymieszanym z ksylitolem i zwijamy w wałek.
5. Gotowy wałek ciasta kroimy za pomocą noża na grubsze plastry. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
6. Drożdżówki pieczemy przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!