WEGAŃSKIE DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE

WEGAŃSKIE DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE

Domowe wypieki są zdecydowanie smaczniejsze, niż te kupione w piekarni. Drożdżówki to dla mnie smak lata, ponieważ najczęściej takie bułeczki przygotowuje ze świeżymi owocami. A jak wiadomo, świeże truskawki, maliny lub jagody są najsmaczniejsze latem. Dzisiaj zamiast owoców, postanowiłam bułeczki wypełnić cynamonem.

WEGAŃSKIE DROŻDŻÓWKI CYNAMONOWE

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 1/2 litra mleka owsianego,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 5 łyżek ksylitolu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5 łyżek cynamonu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski, kruszymy drożdże, wsypujemy 3 łyżki ksylitol, cukier oraz siemię lniane i sól.

2. Mleko wraz z olejem wlewamy do garnka i podgrzewamy.

3. Gorące mleko z olejem wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut, do wyrośnięcia.

4. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy w kształt kółka, posypujemy cynamonem wymieszanym z ksylitolem i zwijamy w wałek.

5. Gotowy wałek ciasta kroimy za pomocą noża na grubsze plastry. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

6. Drożdżówki pieczemy przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *