ZAPIEKANE ŚLIWKI POD KOKOSOWĄ KRUSZONĄ

Gdy w parkach kolorowe liście, a na straganach śliwki i jabłka — znak, że jesień już jest z nami. Przyszedł czas na zapiekane jesienne owoce, pod delikatną kruszoną. Pyszny podwieczorek, idealne do drugiej kawy po pracy, przy ulubionym serialu lub książce. Z podanych składników, wychodzą dwie porcje.
ZAPIEKANE ŚLIWKI POD KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ
Składniki:
- 1 nieduże jabłko,
- 2 śliwki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżka masła roślinnego.
Przygotowanie:
1. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy wraz ze śliwkami w kostkę.
2. Do owoców dodajemy cynamon i mieszamy. Owoce umieszczamy w naczyniach do zapiekania.
3. Płatki owsiane mielimy w młynku na mąkę.
4. Do mąki z płatków dodajemy wiórki kokosowe, syrop klonowy oraz masło roślinne i zagniatamy kruszonkę.
5. Kruszonką posypujemy owoce i pieczemy 20 minut w temperaturze 180. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
