CIASTECZKA DYNIOWE Z ORZECHAMI 

CIASTECZKA DYNIOWE Z ORZECHAMI 

Nie wiem jak Wy, ale ja osobiście jeśli w cukierni lub na domowy stole mam do wyboru ciasto z nie wiadomo jak udziwnionymi dodatkami i małe, słodkie i piękne ciasteczka- to tak, stawuiam na ciasteczko. Jedno a czasami nawet i cztery, wszystko tak naprawdę zależy od tego czy ich smak przypadnie do gustu mojemu podniebieniu- najbardziej lubię takie z prostym składem, bez dużej ilości składników, bo i po co? Smak i sekret tkwi w prostocie. Po co to latać po sklepie w poszukiwaniu dziwnych składników, jak tak na prawdę możemy w szybkim czasie, małym kosztem a i pysznym smakiem przyrządzić jakąś słodycz. Jesieni nie lubię, ale uwielbiam ją za kolorowe liście i oczywiście piękną, ogromną i słodką dynie, którą mogłabym szamać codziennie. Nie zależnie od pory dnia i posiłku- śniadanie to placuszki z dynią, obiad to obowiązkowo risotto, wieczorem to zupa krem a deser o to i właśnie dzisiejsze ekspresowe ciasteczka z dynią w roli głównej. Pamiętajcie stawiajcie na sezonowe i lokalne produkty- to najlepszy wybór dla naszej kieszeni i naszego brzucha. 

CIASTECZKA DYNIOWE Z ORZECHAMI 

Skład na 12 ciasteczek:

  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni,

  • 1/3 szklanki mleka sojowego,

  • 2 łyżki oleju kokosowego,

  • 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego,

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,

  • 1/2 łyżeczki kardamonu,

  • 1/2 łyżeczki cynamonu,

  • 6 sztuk śliwek suszonych,

  • garść ulubionych orzechów,

  • szczypta soli.

Przygotowanie

1.Mleko, olej, syrop daktylowy lub klonowy oraz dynie mieszamy ze sobą w jednej misce. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, cynamonem, kardamonem i solą przesiewamy przez sitko do osobnej miski.

2. Śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, po tym czasie odlewamy wodę a śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane owoce oraz orzechy wrzucamy do suchych składników.

3. Za pomocą łyżki, do mąki z przyprawami oraz bakaliami dodajemy stopniowo mokre składniki i mieszamy do momentu skończenia składników i uzyskania dość gęstego ciasta (jeśli ciasto będzie za rzadkie, aby z niego uformować ciasteczka można dodać więcej mąki).

4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta. Pieczemy około 15 minut. Kształt ciastka jest dowolny, ja lubię najbardziej większe ale płaskie, również mogą być mniejsze a grubsze, wtedy należy wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *