BANANOWA TARTA Z KOKOSEM BEZ PIECZENIA 

BANANOWA TARTA Z KOKOSEM BEZ PIECZENIA 

Wiosna za oknem, święta zapasem- przyszedł czas na małe przygotowanie świątecznego jadłospisu. Babcia już ciśnienie robi- a bo przecież tak mało czasu zostało a tutaj firanki niewyprawne, nic nie zaplanowane, goście niezaproszeni. Czyli to znak, że czas już zacząć coś planować, przeglądać półki sklepowe i brać się do roboty. Chociaż każdy do świąt podchodzi bardzo indywidualnie, jedni już dwa miesiąc wcześniej wszystko planują, inni natomiast pakują walizki i wylatują gdzieś w egotyczne klimaty. Chociaż tradycjonalistką jeśli chodzi o jedzenie absolutnie nie jestem, to jeśli chodzi o święta to uwielbiam ten klimat. Gwar ludzi, ręce pełne pracy, ale później rogal na twarzy bo wszystko wyszło tak jak było zaplanowane. Goście chwalą i jedzenie w moment znika z pełnego stołu- czyli wszystko na miejscu. Polecam szukać takie dania, które lubicie a zarazem nie angażują bardzo dużo naszego czasu- lepiej spędzić go z bliskimi. Ekspresowa bananowa tarta idealnie się tutaj sprawdzi- chociaż chwilę musi leżakować w lodówce, to warta jest każdej chwili oczekiwania.

BANANOWA TARTA Z KOKOSEM BEZ PIECZENIA

Składniki na okrągła blaszkę o średnicy 20cm:

Spód:  

  • 1/2 szklanki suszonych daktyli,
  • 1/2 szklanki suszonych śliwek,
  • 1 szklanka płatków jaglanych,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 1 puszka mleka kokosowego przynajmniej 80%- schodzone przez noc w lodówce,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 szklanka pestek granatu.
Przygotowanie:  
 
1. Daktyle oraz śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawimy na pół godziny. Po tym czasie suszone owoce wrzucamy do pojemnika blendera wraz z płatkami, masłem orzechowym oraz przyprawami. Miksujemy wszystko razem.

2. Stałą część mleka kokosowego przekładamy do miski i miksujemy na puszysty krem. Pod koniec miksowania dodajemy jedną łyżkę masła a następnie kolejną i miksujemy jeszcze chwilę.

3. Spód wyciągamy z lodówki, układamy cienkie plastry banana, przekładamy krem z mleka kokosowego a następnie posypujemy pestkami granatu.

Smacznego!

Wskazówka: do spodu możecie użyć inne ulubione owoce suszone, jednak daktyle z racji swojej mięsistej konsystencji najlepiej sprawdzą się w tym przepisie.

Porada: tarta smakuję najlepiej następnego dnia, jak wszystko się ze sobą przegryzie, a masa i spód otrzymają odpowiednią konsystencję.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *