BATONIKI OWSIANE Z SUSZONYMI OWOCAMI I ORZECHAMI
Śniadanie może być słone lub słodkie. Ale jeśli chodzi o przekąskę, to obowiązkowo musi być coś słodkiego. Bardzo lubię „surowe” batony bogate w witaminy, a jednocześnie dające sytość na parę godzin. Przygotowując takie batoniki w domu, zawsze musi być jakaś baz w postaci płatków- u mnie najczęściej są to owsiane, ponieważ najbardziej je lubię i zawsze mam w moim słoiku. Do słodzenia lepszym rozwiązaniem jest użycie naturalnego słodzika, w postaci suszonych owoców niż cukru. Osobiście objadam się daktylami i suszonymi śliwkami, fajnie sklejają takie batony, a jednocześnie dają super słodki smak. Domowe batony sprawdzą się jako przekąska do pracy, albo posiłek przed treningiem. Batoniki owsiane z suszonymi owocami i orzechami można przechowywać kilka dni w lodówce i mieć zawsze pod ręką zdrową słodycz.
BATONIKI OWSIANE Z DAKTYLAMI
Składniki na 8 batonów:
- szklanka płatków owsianych,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 6 suszonych daktyli,
- 4 suszone śliwki,
- 1/2 szklanki gorącego mleka sojowego,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1 łyżka migdałów.
Przygotowanie:
1. Daktyle zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na chwilę.
2. Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane migdały oraz śliwki i siemię lniane.
3. Namoczone daktyle wraz z masłem orzechowym, za pomocą blendera miksujemy na gładki krem .
4. Krem orzechowo daktylowy dodajemy do suchych składników i za pomocą dłoni łączymy ze sobą.
5. Z ciasta formujemy prostokątne batoniki.
6. Gotowe batoniki owsiane z daktylami umieszczamy w lodówce i chłodzimy 2h.
7. Batoniki smakują najlepiej ze szklanką ciepłego mleka sojowego.
Smacznego!