BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI OWOCAMI
Składniki na 2 porcje:
- 6 łyżek kaszy jaglanej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1 łyżka orzechów nerkowca,
-
1/2 jabłka,
-
1 banan,
-
1 łyżka syropu klonowego,
-
3 krople olejku waniliowego,
-
1 łyżeczka soku z cytryny,
-
szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Do garnka wsypujemy kasze jaglaną i podprażamy. Następnie wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli oraz olejek waniliowy. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu do miękkości.
2. Banana kroimy w półplasterki, jabłko w mniejszą kostkę. Na suchą i rozgrzaną patelnie wrzucamy owoce wraz z orzechami, dodajemy syrop klonowy oraz sok z cytryny i podsmażamy około 3-4 minuty. Syrop klonowy powinien oblepić owoce i przyjąć konsystencję lekkiego karmelu.
3. Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładki krem.4. Budyń podajemy w słoiczku warstwami. Pierwsza warstwa to budyń jaglany, następnie owoce, budyń i na sam koniec owoce. Do smaku posypujemy szczyptą cynamonu.
Smacznego!