BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI OWOCAMI

BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI OWOCAMI
W dzieciństwie budyń był moim ulubionym deserem przygotowany przez moją mamę dla mnie i mojego rodzeństwa. Aksamitna konsystencja, słodki smak i do tego przepiękny zapach wanilii unosił się w naszej kuchni. Hitem wśród deserów na chwile obecną dla mnie to nadal budyń, ale jaglany. W pełni wegański  z dodatkiem ulubionych owoców i orzechów. Podstawą jest kasza jaglana, która jak już wiecie, jest jedną z najzdrowszych i najstarszych kasz. Dodatki w postaci owoców to już indywidualna sprawa. W tej wersji stawiam na słodkiego ale lekko mdłego banana i kwaskowate jabłko oraz orzechy nerkowca, które posiadają zdrowe tłuszcze, witaminę C, B6, E, K oraz pomagają w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy typu 2. Szybki i łatwy w przygotowaniu deser, a do tego bardzo zdrowy i bezpieczny dla osób, które nie tolerują glutenu.
BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI OWOCAMI

Składniki na 2 porcje:

  • 6 łyżek kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 łyżka orzechów nerkowca,
  • 1/2 jabłka,

  • 1 banan,

  • 1 łyżka syropu klonowego,

  • 3 krople olejku waniliowego,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • szczypta soli.

Przygotowanie:  

1. Do garnka wsypujemy kasze jaglaną i podprażamy. Następnie wlewamy mleko, dodajemy szczyptę soli oraz olejek waniliowy. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu do miękkości.

2. Banana kroimy w półplasterki, jabłko w mniejszą kostkę. Na suchą i rozgrzaną patelnie wrzucamy owoce wraz z orzechami, dodajemy syrop klonowy oraz sok z cytryny i podsmażamy około 3-4 minuty. Syrop klonowy powinien oblepić owoce i przyjąć konsystencję lekkiego karmelu.

3. Ugotowaną kaszę przekładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładki krem.4. Budyń podajemy w słoiczku warstwami. Pierwsza warstwa to budyń jaglany, następnie owoce, budyń i na sam koniec owoce. Do smaku posypujemy szczyptą cynamonu.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *