CHLEBEK BANANOWY Z BAKALIAMI 

CHLEBEK BANANOWY Z BAKALIAMI 

Chlebek bananowy to jedno z najpopularniejszych słodkich wypieków w Stanach Zjednoczonych. Co prawda nie ma on nic wspólnego ze zwykłym chlebem, który zjadamy na śniadanie, czy kolację w wersji wytrawnej. Jego delikatny i słodki smak przypadnie do gustu na pewno każdemu z was. Sprawdzi się jako deser do kawy lub jako główny składnik śniadania z ulubionymi dodatkami. Głównym składnikiem ciasta są banany, które jak wiecie znajdziemy, tak na prawdę w każdym sklepie przez cały rok. Osobiście bardzo nie lubię dojrzałych bananów. Jak tylko widzę, że moich żywotność dobiega końca, szykuje wszystkie niezbędne składniki i piekę chlebek, którego smak wzbogacam suszonymi daktylami, rodzynkami i oczywiście moimi ulubionymi włoskimi orzechami.

CHLEBEK BANANOWY Z BAKALIAMI
 

Składniki na 8 porcji:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki syropu klonowego/ ksylitolu,
  • 1/2 szklanki mleka owsianego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • garść ulubionych bakalii,
  • szczypta soli.
Przygotowanie:  
 
1. Mleko, olej, syrop klonowy lub ksylitol i mieszamy ze sobą w jednej misce. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, kardamonem i solą przesiewamy przez sitko do osobnej miski.
 

2. Banany za pomocą blendera lub widelca wraz ze skórką cytryny gnieciemy na gładki mus.

3. Do suchych składników dodajemy stopniowo mokre składniki i mieszamy do momentu skończenia składników i uzyskania dość gęstego ciast, na koniec dodajemy bakalie (u mnie rodzinki, daktyle oraz orzechy włoskie) i mieszamy.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto i pieczemy około 50 minut.
 
5. Po wystygnięciu, kroimy i podajemy z ulubionymi powidłami lub masłem orzechowym.
 
Smacznego!
 
 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *