DESER A’LA BELRISO Z MUSEM WIŚNIOWYM

DESER A’LA BELRISO Z MUSEM WIŚNIOWYM

Uwielbiam domowe desery, zwłaszcza takie jednoporcjowe. Taki deser bardzo łatwo można ze sobą zabrać do pracy lub szkoły. Delikatny deser a’la belriso przygotowałam z okrągłego ryżu. Dodatkiem jest mus z wiśni i domowy krem karmelowy.

DESER A’LA BELRISO Z MUSEM WIŚNIOWYM

Składniki:

  • 1/2 szklanki okrągłego ryżu,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1/2 kostki naturalnego tofu,
  • 8 suszonych daktyli,
  • 16 wiśni.

Przygotowanie:

1. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem do miękkości.

2. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie tofu miksujemy z daktylami na krem.

3. Wiśnie pozbawiamy pestek i miksujemy na gładki mus.

4. Przygotowujmy 2 słoiki i na dno każdego układamy ugotowany ryż, porcję kremu karmelowego i mus wiśniowy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *