DESER A’LA BELRISO Z MUSEM WIŚNIOWYM
Uwielbiam domowe desery, zwłaszcza takie jednoporcjowe. Taki deser bardzo łatwo można ze sobą zabrać do pracy lub szkoły. Delikatny deser a’la belriso przygotowałam z okrągłego ryżu. Dodatkiem jest mus z wiśni i domowy krem karmelowy.
DESER A’LA BELRISO Z MUSEM WIŚNIOWYM
Składniki:
- 1/2 szklanki okrągłego ryżu,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1/2 kostki naturalnego tofu,
- 8 suszonych daktyli,
- 16 wiśni.
Przygotowanie:
1. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
2. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie tofu miksujemy z daktylami na krem.
3. Wiśnie pozbawiamy pestek i miksujemy na gładki mus.
4. Przygotowujmy 2 słoiki i na dno każdego układamy ugotowany ryż, porcję kremu karmelowego i mus wiśniowy.
Smacznego!