KASZA MANNA NA SŁODKO Z TRUSKAWKAMI
Kasza manna na słodko dla jednych pyszny deser i smaki dzieciństwa, a dla innych zmora z czasów przedszkola. Deser bazie kaszy jest lekkostrawnym posiłkiem, który jest delikatny dla naszego układu pokarmowego, dlatego też często stanowi element menu dzieci. Kasza jest produktem glutenowym, więc osoby z celiakią powinny ją unikać. Idealnie smakuje z sokiem, świeżymi owocami, dżemem lub po prostu z kostką czekolady, czy też cukrem pudrem.
KASZA MANNA NA SŁODKO Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 8 łyżek kaszy manna,
- 3 szklanki mleka sojowo-waniliowego,
- 1 cukier waniliowy,
- truskawki,
- 2 łyżeczki wiórek kokosowych,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz sól i zagotowujemy.
2. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę, mieszając gotujemy około 5 minut.
3. Truskawki myjemy, pozbywamy szypułek, odkładamy 2 do dekoracji, a resztę rozgniatamy widelcem.
4. Kaszę przekładamy do miseczek, na środek wykładamy mus z truskawek, dekorujemy truskawką i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Smacznego!