KASZA MANNA NA SŁODKO Z TRUSKAWKAMI

KASZA MANNA NA SŁODKO Z TRUSKAWKAMI

Kasza manna na słodko dla jednych pyszny deser i smaki dzieciństwa, a dla innych zmora z czasów przedszkola. Deser bazie kaszy jest lekkostrawnym posiłkiem, który jest delikatny dla naszego układu pokarmowego, dlatego też często stanowi element menu dzieci. Kasza jest produktem glutenowym, więc osoby z celiakią powinny ją unikać. Idealnie smakuje z sokiem, świeżymi owocami, dżemem lub po prostu z kostką czekolady, czy też cukrem pudrem.

KASZA MANNA NA SŁODKO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 8 łyżek kaszy manna,
  • 3 szklanki mleka sojowo-waniliowego,
  • 1 cukier waniliowy,
  • truskawki,
  • 2 łyżeczki wiórek kokosowych,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier oraz sól i zagotowujemy.

2. Do gotującego się mleka wsypujemy kaszę, mieszając gotujemy około 5 minut.

3. Truskawki myjemy, pozbywamy szypułek, odkładamy 2 do dekoracji, a resztę rozgniatamy widelcem.

4. Kaszę przekładamy do miseczek, na środek wykładamy mus z truskawek, dekorujemy truskawką i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *