LEKKI DESER Z TRUSKAWKAMI

Lato zbliża się do nas wielkimi krokami, a wraz z nią sezonowe i pełne witamin owoce oraz warzywa. Obecnie już w warzywniakach możemy spotkać szparagi, chrupiącą rzodkiewkę oraz piękne truskawki. Takie owoce sprawdzą się idealnie, jak główny składnik zdrowego koktajlu, do pieczonych drożdżówek lub jedno porcjowego deseru. Dzisiaj mamy przepis właśnie na taki deser, bez grama cukru i w wegańskiej wersji.
LEKKI DESER Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 1/2 naturalnego tofu,
- 4 łyżki jogurtu sojowego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 6 truskawek,
- 2 łyżki ekspandowanego orkiszu,
- 2 łyżeczki pokruszonej chałwy waniliowej.
Przygotowanie:
1. Tofu kruszymy w dłoniach do pojemnika blendera, dodajemy jogurt, cynamon oraz syrop klonowy i blendujemy na gładki krem.
2. Truskawki myjemy i połowę kroimy w kostkę, a drugą część zostawiamy do dekoracji.
3. Na dno szklanki wykładamy połowę serka, posypujemy orkiszem, połowę truskawek, resztę twarożku, łyżeczkę chałwy, truskawki i posypujemy chałwą.
Smacznego!


Good https://is.gd/N1ikS2