LODY TRUSKAWKA ORZECH Z KOKOSEM

LODY TRUSKAWKA ORZECH Z KOKOSEM
Nie ma osób, które nie lubią lodów, a przynajmniej ja takich nie znam. W sklepie dostępne są cały rok, jednak ja je omijam szerokim łukiem. Sklepowe lody to głównie cukier, tłuszcz palmowy oraz liczne ulepszacze, które są wrogiem naszego zdrowia i wyglądu. Po co się truć za swoje własne pieniądze skoro z paru składników samodzielnie można przygotować zdrową i dobrą słodycz. Wystarczy połączyć swój ulubiony owoc z dodatkiem orzechów czy mleka i gotowe. Kto by pomyślał, że to takie proste. Chociaż mamy jesień to jednak lody są dobre cały rok niezależnie od pory roku i naszego wieku.

LODY TRUSKAWKA ORZECH Z KOKOSEM

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka mrożonych truskawek,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki mleka kokosowego,
  • 1 szklanka orzechów arachidowych,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 krople olejku migdałowego (opcjonalnie).

Przygotowanie:

1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy arachidowe i prażymy przez około 5 minut na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia się orzechów. Orzechy możemy, również uprażyć w piekarniku  w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Uprażone i przestudzone orzechy przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Z podanych składników wychodzi więcej masła orzechowego niż potrzebujemy do lodów. Jednak to nie jest żaden problem, pozostałą część przekładamy do słoika. Masło idealnie nadaje się do placuszków śniadaniowych, naleśników lub jako dodatek do koktajlu.

2. Truskawki z bananem, ksylitolem, cynamonem, mlekiem kokosowym, olejkiem migdałowym (opcjonalnie) oraz 1 łyżką masła orzechowego umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania musu. Mus przekładamy do pojemnika i mrozimy około 1h.

3. Zamrożone lody wyciągamy z zamrażalnika, za pomocą gałki do lodów lub po prostu łyżki przekładamy do miseczki, dekorujemy łyżeczką masła orzechowego i zajadamy.

Smacznego!

Wskazówka: robiąca zakupy warto kupić więcej sztuk bananów, obrać ze skórki i włożyć do zamrażalnika. Przygotowanie lodów zajmie mniej czasu, wystarczy w takiej sytuacji zmiksować wszystkie składnik i zajadać bez ponownego mrożenia.
Masło orzechowe można kupić gotowe w sklepie, jednak warto czytać skład. Często pojawia się w nich cukier lub olej palmowy, a tego w naszych zdrowych lodach nie chcemy.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *