LODY TRUSKAWKA ORZECH Z KOKOSEM
LODY TRUSKAWKA ORZECH Z KOKOSEM
- 1 szklanka mrożonych truskawek,
- 1 banan,
- 2 łyżki mleka kokosowego,
- 1 szklanka orzechów arachidowych,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 krople olejku migdałowego (opcjonalnie).
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy orzechy arachidowe i prażymy przez około 5 minut na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia się orzechów. Orzechy możemy, również uprażyć w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Uprażone i przestudzone orzechy przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Z podanych składników wychodzi więcej masła orzechowego niż potrzebujemy do lodów. Jednak to nie jest żaden problem, pozostałą część przekładamy do słoika. Masło idealnie nadaje się do placuszków śniadaniowych, naleśników lub jako dodatek do koktajlu.
2. Truskawki z bananem, ksylitolem, cynamonem, mlekiem kokosowym, olejkiem migdałowym (opcjonalnie) oraz 1 łyżką masła orzechowego umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania musu. Mus przekładamy do pojemnika i mrozimy około 1h.
3. Zamrożone lody wyciągamy z zamrażalnika, za pomocą gałki do lodów lub po prostu łyżki przekładamy do miseczki, dekorujemy łyżeczką masła orzechowego i zajadamy.
Smacznego!