ORZECHOWA SZARLOTKA 

ORZECHOWA SZARLOTKA 

Wchodząc dzisiaj do warzywniaka zaczęłam się zastanawiać nad tym co przygotować na dzisiejszą przekąskę. Zdecydowanie stawiam na sezonowość, zarówno jeśli chodzi o warzywa jak również owoce. W okresie jesienno zimowym dostęp mamy do wszystkich owoców i warzyw, których sezon zaczyna się późną wiosną lub latem. Zastanawiając się nad ich właściwościami odżywczymi i smakowymi zdecydowanie stawiam na warzywa korzeniowe a owoce to przede wszystkim jabłka i gruszki. Stąd też pomysł na dzisiejsze ciasto. Orzechowa szarlotka jest w pełni wegańska, bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

ORZECHOWA SZARLOTKA

Składniki na okrągła blaszkę o średnicy 20cm: 

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych,
  • 3 łyżki jogurtu sojowego,
  • 4 łyżki oleju kokosowego,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 4 jabłka,
  • 3/4 łyżeczki cynamonu,
  • sól.

Przygotowanie: 

1. Orzechy za pomocą młynka mielimy na mąkę.

2. Mąkę orkiszową przesiewamy przez sitko, dodajemy mąkę z orzechów, jogurt, olej, banana, ksylitol oraz sól i zagniatamy ciasto.

3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy cynamon, mieszkamy i odstawiamy.

4. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części i umieszczamy na 10 minut w lodówce.

5. Okrągłą blaszkę smarujemy olejem kokosowym, wysypujemy mąką. Spód formy wykładamy większą częścią ciasta, wykładamy jabłko a na wierzch ścieramy na grubych oczkach drugą część ciasta.

6. Ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *