PUDDING CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI
Z wiosną przychodzą nowalijki, a wraz z nimi szparagi i pyszne, słodkie oraz bardzo aromatyczne truskawki. Sezon na nie trwa niestety dość krótko, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Z truskawek możemy przygotować pyszne śniadanie, ciekawy obiad, smaczną kolację a i ciekawy deser. I tak właśnie dzisiaj proponujemy, czyli czekoladowy pudding z truskawkami i migdałami.
PUDDING CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 1/2 szklanki okrągłego ryżu,
- 2 szklanki mleka owsianego,
- 2 łyżki jogurtu sojowego,
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 10 truskawek,
- 1 łyżka blanszowanych migdałów,
- sól.
Przygotowanie:
1. Ryż przelewamy zimną wodą i wsypujemy do garnka, wlewamy mleko oraz sól i gotujemy do miękkości.
2. Ugotowany ryż przekładamy do pojemnika blendera, wsypujemy kakao, wlewamy syrop klonowy oraz jogurt i miksujemy na gładki krem.
3. Truskawki myjemy i kroimy w kostkę.
4. Pudding przekładamy do miseczek, podajemy z truskawkami i migdałami.
Smacznego!