PUDDING RYŻOWY Z OWOCAMI

PUDDING RYŻOWY Z OWOCAMI
Zdrowe przekąski i desery możemy śmiało przygotować w domu. Daje nam to gwarancje pewnego składu, bez zbędnych ulepszaczy i ogromnej ilości cukru, który w większości sklepowych deserów występuje. Zdaję sobie sprawę z faktu, iż biały ryż do grupy najzdrowszych nie należy, to jednak z niego wychodzi najlepszy domowy pudding. Ryż po ugotowaniu staje się kleisty co daje jeszcze lepszy efekt końcowy. Zdrowszą odmianą dla ryżu białego jest ryż chociażby brązowy, czerwony lub mniej znany dziki, jednak z nich już taki kremowy pudding nie wyjdzie. Pudding ryżowy sprawdzi się idealnie jako deser, również dla najmłodszych jak i dla osób z problemami żołądkowymi. Można śmiało powiedzieć, że nie taki diabeł straszny jak go malują.

PUDDING RYŻOWY Z OWOCAMI

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki ryżu,
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego,
  • 1 łyżka pasty sezamowej,
  • 1 łyżka pestek z granatu,
  • 1 łyżka czarnych porzeczek,
  • 1/2 jabłka,
  • 2 łyżeczki ksylitolu (opcjonalnie),
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli.

Przygotowanie:  

1. Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy mlekiem ryżowym z dodatkiem szczypty soli, ksylitolu i cynamonu. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu do miękkości.

2. Ugotowany i ciepły kleisty ryż przekładamy do miseczki, dodajemy pastę sezamową i mieszkamy.

3. Pudding podajemy z owocami.

Smacznego!

Wskazówka: pastę sezamową można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie w domku. Należy podprażyć na patelni sezam a następnie za pomocą blendera zmiksować na gładki krem.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *