SŁODKIE PLACUSZKI MIGDAŁOWE Z TRUSKAWKAMI
Większość z nas poranek zaczyna od kubka gorącej kawy, później śniadanie, szykowanie się do pracy czy szkoły i powrót do domu. Popołudniowa kawa też pojawia się u większości z nas i jest oznaką wolnego czasu w towarzystwie najbliższych lub ulubionej książki lub serialu. A jak kawa, to miło będzie też zjeść coś smacznego do niej. Mamy dla Was przepis na pyszne i delikatne placuszki migdałowe z dodatkiem truskawek.
SŁODKIE PLACUSZKI MIGDAŁOWE Z PLACUSZKAMI
Składniki:
- 8 łyżek mąki pszennej,
- 3 łyżki migdałów,
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- 1/2 szklanki jogurtu sojowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy ksylitol.
2. Migdały mielimy w młynku do kawy i dodajemy do mąki. Wlewamy mleko, jogurt i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta.
3. Truskawki myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki po 3 minuty każdą ze stron.
3. Podajemy z kubkiem gorącej kawy.
Smacznego!