SOCZEWICOWE CIASTECZKA Z BAKALIAMI

SOCZEWICOWE CIASTECZKA Z BAKALIAMI
Słodycze dla większości osób kojarzą się z czymś niezdrowym, tuczący i na diecie absolutnie zakazanym. Jednak nie zawsze tak musi być. Przygotowanie tej zdrowej przekąski nie zajmuje dużo czasu a są idealnym źródłem białka, ponieważ głównym ich składnikiem jest mąka z soczewicy. Kto by jeszcze kiedyś pomyślał, że ciasto można przygotować z buraka czy marchewki a ciasteczka zrobić bez jajek, masła i mąki. A jednak czary się zdarzają. Często próbuję różnych połączeń nietypowych składników i sprawdzam co z tego wyjdzie. Tym razem połączenie banana i mąki z soczewicy to strzał w dziesiątkę.

SOCZEWICOWE CIASTECZKA Z BAKALIAMI

Składniki na 10 sztuk:

  • 150g soczewicy czerwonej,
  • 2 banany,
  • 2 łyżki ziaren lnu,
  • 4 łyżki ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 6 sztuk śliwek suszonych,
  • 6 sztuk moreli suszonych,
  • szczypta soli.
Przygotowanie:  
 
1. Soczewice wrzucamy do pojemnika blendera lub młynka i mielimy na mąkę.Przesypujemy do miski.

2. Ziarna lnu wsypujemy do szklanki i zalewamy ciepłą ale nie gorącą wodą. Odstawiamy na 10 minut.

3. Banany, wcześniej przygotowany len oraz ksylitol umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładki mus.

4. Do miski z mąką dodajemy przygotowany mus z bananów, lnu i ksylitolu. Następnie dodajemy cynamon, kardamon, sól oraz sodę oczyszczoną i pokrojone na mniejsze kawałki suszone śliwki oraz suszone morele. Wszystko mieszamy ze sobą i odstawiamy na 5 minut do połączenia się wszystkich składników.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta. Pieczemy około 10 minut. Kształt ciastka jest dowolny, ja lubię najbardziej większe ale płaskie, również mogą być mniejsze a grubsze, wtedy należy wydłużyć czas pieczenia o 5 minut.

Smacznego!

Wskazówka: ciastka możemy podać z ulubionym dżemem lub po prostu posypać zmielonym ksylitolem. Mąkę z soczewicy można kupić gotową w sklepie lub przygotować samemu w domu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *