TOFURNIK DYNIOWY Z MALINAMI

TOFURNIK DYNIOWY Z MALINAMI

Moim ulubionym ciastem zawsze był sernik. Kremowy, puszysty i z dużą ilością rodzynek. Odkąd bardziej zaprzyjaźniłam się z wegańską wersją sera, pod postacią tofu – to tylko w takiej wersji teraz zajadam swoje ukochane ciasto. Tofurnik konsystencją i w sumie smakiem, w dużym stopniu przypomina tradycyjny sernik. Sezon na dynie nadal trwa, więc i tutaj nie mogłam jej nie wykorzystać.

TOFURNIK DYNIOWY Z MALINAMI

Składniki na okrągłą blaszkę:

  • 3 kostki naturalnego tofu,
  • puree z małej dyni,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Do dekoracji:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 1 opakowanie malin (mogą być mrożone).

Przygotowanie:

1. Kostki tofu wraz z puree dyniowym umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładki krem.

2. Do masy dodajemy masło orzechowe, sok z cytryny, proszek do pieczenia, ksylitol oraz budyń i miksujemy jeszcze chwilę wszystko razem.

3. Do gotowej masy dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy za pomocą łyżki.

4. Okrągłą blaszkę smarujemy olejem kokosowym, wykładamy papierem do pieczenia od ekofajni.pl i wlewamy gotową masę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

5. Upieczony wege sernik zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, aby nie opadł.

6. W garnuszku roztapiamy czekoladę z odrobiną mleka owsianego i smarujemy nią tofurnik dyniowy, na wierzch układamy maliny.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *