WARSTWOWY DESER JAGLANY Z JOGURTEM

WARSTWOWY DESER JAGLANY Z JOGURTEM
Deserków nigdy dość. Najlepsze to takie, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Słodkie, sycące a do tego bardzo zdrowe i dobrze wyglądające. Deser jaglany idealnie sprawdzi się dla osób dbających o linie, jak również dla tych którzy uwielbiają słodką przekąskę pełną witamin. Deser jest w pełni wegański, bez glutenu i zbędnego cukru. Za słodzik tutaj robią suszone śliwki i soczyste jabłko z dodatkiem cynamonu.

WARSTWOWY DESER JAGLANY Z JOGURTEM 

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki płatków jaglanych,
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego,
  • 1 łyżka tahini,
  • 2 kostki gorzkiej czekolady,
  • 5 śliwek suszonych,
  • 1 jabłko,
  • 5 łyżek jogurtu sojowego,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.
Przygotowanie:  

1. Do garnka wsypujemy płatki jaglane, dodajemy pokrojone suszone śliwki , szczyptę soli i wszystko zalewamy mlekiem.

2. Gotujemy 3 minuty do uzyskania gęstej konsystencji. Ugotowane płatki miksujemy na gładki krem w blenderze.

3. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy cynamon i mieszamy.

4. W szklance układamy warstwami. Na samo dno wlewamy jogurt sojowy, następnie tarte jabłko, płatki jaglane, tahini  i kostkę posiekanej czekolady. Układamy kolejną warstwę, wierzch posypujemy cynamonem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *