WARSTWOWY DESER JAGLANY Z JOGURTEM
Deserków nigdy dość. Najlepsze to takie, których przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Słodkie, sycące a do tego bardzo zdrowe i dobrze wyglądające. Deser jaglany idealnie sprawdzi się dla osób dbających o linie, jak również dla tych którzy uwielbiają słodką przekąskę pełną witamin. Deser jest w pełni wegański, bez glutenu i zbędnego cukru. Za słodzik tutaj robią suszone śliwki i soczyste jabłko z dodatkiem cynamonu.
WARSTWOWY DESER JAGLANY Z JOGURTEM
Składniki na 1 porcję:
- 3 łyżki płatków jaglanych,
- 1/2 szklanki mleka migdałowego,
- 1 łyżka tahini,
- 2 kostki gorzkiej czekolady,
- 5 śliwek suszonych,
- 1 jabłko,
- 5 łyżek jogurtu sojowego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Do garnka wsypujemy płatki jaglane, dodajemy pokrojone suszone śliwki , szczyptę soli i wszystko zalewamy mlekiem.
2. Gotujemy 3 minuty do uzyskania gęstej konsystencji. Ugotowane płatki miksujemy na gładki krem w blenderze.
3. Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy cynamon i mieszamy.
4. W szklance układamy warstwami. Na samo dno wlewamy jogurt sojowy, następnie tarte jabłko, płatki jaglane, tahini i kostkę posiekanej czekolady. Układamy kolejną warstwę, wierzch posypujemy cynamonem.
Smacznego!