WARSTWOWY DESER SOJOWY Z GALARETKĄ
Lekki, szybki i bardzo smaczny. Taki właśnie jest ten warstwowy deser ze strączków z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej. Z podanej porcji wychodzą dwa słoiczki, które możecie zabrać ze sobą na wycieczkę lub piknik do parku. Taki deser możecie przechowywać maksymalnie jeden dzień w lodówce. Jednak patrząc na to jak smakuje, nawet tyle się tam nie utrzyma.
WARSTWOWY DESER SOJOWY Z GALARETKĄ
Składniki:
- 5 łyżek czerwonej fasoli z puszki,
- 5 łyżek ciecierzycy z puszki,
- 7 łyżek waniliowego jogurtu sojowego,
- 1/2 szklanki borówek,
- galaretka brzoskwiniowa.
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę oraz fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Galaretkę gotujemy w mniejszej ilości wody niż jest na opakowaniu i odstawimy.
3. Fasolę miksujemy z 1/3 jogurtu (u mnie sojowy o smaku wanilii) na gładki krem. Podobnie podstępujemy z ciecierzycą.
4. Na dno słoików (z przepisu wychodzą dwie porcje) przekładamy mus z fasoli, następnie borówki, mus z ciecierzycy, pozostałą cześć jogurtu i wylewamy galaretkę.
5. Gotowy deser chłodzimy 1h w lodówce.
Smacznego!