WEGAŃSKIE TIRAMISU Z GRANATEM 

WEGAŃSKIE TIRAMISU Z GRANATEM 

Każdy z nas na pewno ma swój ulubiony deser, podobnie jak ulubiony film, książkę czy miejsce do którego mógłby wracać, nie zależnie od tego ile razy już tam był. Wycieczka, wyjazd pozostawi w naszej głowie miłe wspomnienia. Tak właśnie było z tiramisu, które pierwszy raz spróbowałam co prawda nie we Włoszech, gdzie jada się je na drugie śniadanie ale w jednej z kawiarni w Krakowie. Wilgotne biszkopty nasączone kawą, do tego bardzo słodki krem a całość obsypana tartą gorzką czekoladą lub kakao. Moja wersja zdecydowanie odbiega od oryginalnego przepisu. Jednak jest świetną alternatywą dla osób, które z powodu alergii nie mogą sobie pozwolić na tradycyjną wersję tiramisu.


WEGAŃSKIE TIRAMISU Z GRANATEM

Składniki na prostokątną blaszkę 26x19cm: 

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 3/4 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.

Krem:

  • 2 kostki tofu naturalnego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 3 łyżki mleka sojowego,
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 5 kropli olejku waniliowego.

Do nasączenia biszkoptu:

  • 1 filiżanka mocnej kawy,
  • 2 łyżki likieru kawowego.

Do dekoracji:

  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżki pestek z granatu.

Przygotowanie: 

1. Mąkę na biszkopt z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski. Mleko sojowe mieszamy z octem jabłkowym i odstawiamy na 10 minut.

2. W osobnej misce ucieramy ze sobą ksylitol i olej. Stopniowo na zmianę wlewamy mleko i przesianą mąkę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

3. Tofu, mleko sojowe, syrop klonowy oraz sok z cytryny i olejek waniliowy miksujemy na gładki i puszysty krem.

4. Kawę mieszamy z likierem kawowym. Upieczony i przestudzony biszkopt dzielimy na dwie równe części.

5. Pierwszą część wkładamy z powrotem do blaszki/naczynia żaroodpornego w którym będziemy chłodzić gotowe tiramisu w lodówce i nasączamy połową kawy z likierem i smarujemy połową kremu z tofu. Z drugą częścią biszkoptu układamy na rozsmarowany krem i nasączamy resztą kawy, smarujemy pozostałą częścią kremu. Posypujemy pestkami z granatu i kakao.

6. Gotowe tiramisu odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

Smacznego!



2 thoughts on “WEGAŃSKIE TIRAMISU Z GRANATEM ”

  • Prawdziwy z Ciebie talent i mistrz pióra z ogromną łatwością przekładasz myśli na słowa… trzymaj tak dalej, dbaj i pięlęgnuj swego bloga… Skąd czerpiesz tak ciekawe inspiracje ?

    • Bardzo dziękuję za tak piękne i motywujące słowa. Dzięki nim, wiem, że to co robię ma sens! 🙂 Inspiracje głównie z mojej głowy, miejsc, które odwiedzam, rozmów z przyjaciółmi. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *