WEGAŃSKIE TIRAMISU Z GRANATEM 

WEGAŃSKIE TIRAMISU Z GRANATEM 

Każdy z nas na pewno ma swój ulubiony deser, podobnie jak ulubiony film, książkę czy miejsce do którego mógłby wracać, nie zależnie od tego ile razy już tam był. Każda wycieczka, wyjazd pozostawi w naszej głowie miłe wspomnienia. Tak właśnie było z tiramisu, które pierwszy raz spróbowałam co prawda nie we Włoszech, gdzie jada się je na drugie śniadanie ale w jednej z kawiarni w Krakowie. Wilgotne biszkopty nasączone kawą, do tego bardzo słodki krem a całość obsypana tartą gorzką czekoladą lub kakao. Moja wersja zdecydowanie odbiega od oryginalnego przepisu. Jednak jest świetną alternatywą dla osób, które z powodu alergii nie mogą sobie pozwolić na tradycyjną wersję tiramisu.


WEGAŃSKIE TIRAMISU Z GRANATEM

Składniki na prostokątną blaszkę 26x19cm: 

Biszkopt:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 3/4 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.

Krem:

  • 2 kostki tofu naturalnego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 3 łyżki mleka sojowego,
  • 5 łyżek syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 5 kropli olejku waniliowego.

Do nasączenia biszkoptu:

  • 1 filiżanka mocnej kawy,
  • 2 łyżki likieru kawowego.

Do dekoracji:

  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżki pestek z granatu.

Przygotowanie: 

1.Mąkę na biszkopt z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski. Mleko sojowe mieszamy z octem jabłkowym i odstawiamy na 10 minut.

2. W osobnej misce ucieramy ze sobą ksylitol i olej. Następnie stopniowo na zmianę wlewamy mleko i przesianą mąkę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.

3. Tofu, mleko sojowe, syrop klonowy oraz sok z cytryny i olejek waniliowy miksujemy na gładki i puszysty krem.

4. Kawę mieszamy z likierem kawowym. Upieczony i przestudzony biszkopt dzielimy na dwie równe części.

5. Pierwszą część wkładamy z powrotem do blaszki/naczynia żaroodpornego w którym będziemy chłodzić gotowe tiramisu w lodówce i nasączamy połową kawy z likierem i smarujemy połową kremu z tofu. Z drugą częścią biszkoptu układamy na rozsmarowany krem i nasączamy resztą kawy, smarujemy pozostałą częścią kremu. Posypujemy pestkami z granatu i kakao.

6. Gotowe tiramisu odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *