WEGAŃSKIE TIRAMISU Z GRANATEM
Każdy z nas na pewno ma swój ulubiony deser, podobnie jak ulubiony film, książkę czy miejsce do którego mógłby wracać, nie zależnie od tego ile razy już tam był. Wycieczka, wyjazd pozostawi w naszej głowie miłe wspomnienia. Tak właśnie było z tiramisu, które pierwszy raz spróbowałam co prawda nie we Włoszech, gdzie jada się je na drugie śniadanie ale w jednej z kawiarni w Krakowie. Wilgotne biszkopty nasączone kawą, do tego bardzo słodki krem a całość obsypana tartą gorzką czekoladą lub kakao. Moja wersja zdecydowanie odbiega od oryginalnego przepisu. Jednak jest świetną alternatywą dla osób, które z powodu alergii nie mogą sobie pozwolić na tradycyjną wersję tiramisu.
WEGAŃSKIE TIRAMISU Z GRANATEM
Składniki na prostokątną blaszkę 26x19cm:
Biszkopt:
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 3/4 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól.
Krem:
- 2 kostki tofu naturalnego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- 3 łyżki mleka sojowego,
- 5 łyżek syropu klonowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 5 kropli olejku waniliowego.
Do nasączenia biszkoptu:
- 1 filiżanka mocnej kawy,
- 2 łyżki likieru kawowego.
Do dekoracji:
- 1 łyżka kakao,
- 2 łyżki pestek z granatu.
Przygotowanie:
1. Mąkę na biszkopt z proszkiem do pieczenia i solą przesiewamy do miski. Mleko sojowe mieszamy z octem jabłkowym i odstawiamy na 10 minut.
2. W osobnej misce ucieramy ze sobą ksylitol i olej. Stopniowo na zmianę wlewamy mleko i przesianą mąkę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
3. Tofu, mleko sojowe, syrop klonowy oraz sok z cytryny i olejek waniliowy miksujemy na gładki i puszysty krem.
4. Kawę mieszamy z likierem kawowym. Upieczony i przestudzony biszkopt dzielimy na dwie równe części.
5. Pierwszą część wkładamy z powrotem do blaszki/naczynia żaroodpornego w którym będziemy chłodzić gotowe tiramisu w lodówce i nasączamy połową kawy z likierem i smarujemy połową kremu z tofu. Z drugą częścią biszkoptu układamy na rozsmarowany krem i nasączamy resztą kawy, smarujemy pozostałą częścią kremu. Posypujemy pestkami z granatu i kakao.
6. Gotowe tiramisu odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.
Smacznego!
Prawdziwy z Ciebie talent i mistrz pióra z ogromną łatwością przekładasz myśli na słowa… trzymaj tak dalej, dbaj i pięlęgnuj swego bloga… Skąd czerpiesz tak ciekawe inspiracje ?
Bardzo dziękuję za tak piękne i motywujące słowa. Dzięki nim, wiem, że to co robię ma sens! 🙂 Inspiracje głównie z mojej głowy, miejsc, które odwiedzam, rozmów z przyjaciółmi. 🙂