DROŻDŻOWE ROGALE Z TYMIANKIEM
Uwielbiam gotować i eksperymentować w kuchni, jednak wypieki nigdy nie był moją mocną stroną.. albo wychodził zakale, albo masa się zważyła i nadawała się tylko do śmieci. Bardzo się tym zraziłam, jednak stwierdziłam, że za bardzo lubię domowe wypieki, żeby w końcu się w nich nie wyszkolić. Zaczęłam od podstawowych kruchych ciasteczek, później zaczęłam wchodzić na wyższy level i największym wyzwaniem było dla mnie ciasto drożdżowe. Po wielu próbach wyszło i postanowiłam się tym przepisem z Wami podzielić. Rogal super smakują jako dodatek do obiadu, jak również jako dodatek do ulubionej pasty.
DROŻDŻOWE ROGALE Z TYMIANKIEM
Składniki na 10 rogali:
Rozczyn:
- 10g świeżych drożdży,
- 1/4 szklanki mleka owsianego,
- 2 łyżki mąki orkiszowej,
- 1/2 łyżeczki cukru.
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 3 łyżki puree z dyni,
- 1/3 szklanki mleka owsianego,
- 1 łyżka suszonego tymianku,
- sól.
Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności robimy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy cukrem i mieszamy. Wlewamy ciepłe mleko oraz wsypujemy mąkę i wszystko razem mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i wałkujemy na dość cienki placek.
5. Za pomocą ostrego noża kroimy na większe trójkąty i zwijamy w kształt rogala.
6. Gotowe rogale posypujemy jeszcze odrobiną tymianku i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
7. Rogale idealnie nadają się jako dodatek do aromatycznego gulaszu lub zupy.
Smacznego!