KOPERTY FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI
Gdy na okolicznych straganach pojawiają się szparagi, to znak, że czas coś z nich dobrego wyczarować. Szparagi są bardzo delikatne i do tego pasują do każdego dania. Szparagi zapieczone z ciastem francuskim, czosnkowym tofu i pomidorem dobiły serca i podniebienia moich domowników.
KOPERTY FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
- 1 naturalne tofu,
- 12 zielonych szparagów,
- 10 plastrów pomidora,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól.
Przygotowanie:
1. Oliwę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą.
2. Tofu kroimy w dość cienki plastry i umieszczamy w marynacie na 30 minut.
3. Szparagi myjemy, pozbywamy się twardych końcówek i większe kroimy na pół.
4. Ciasto dzielimy na 10 kwadratów, na każdym umieszczamy dwa plastry tofu, dwa szparagi i plaster pomidora.
5. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego!