KOPERTY FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI

KOPERTY FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI

Gdy na okolicznych straganach pojawiają się szparagi, to znak, że czas coś z nich dobrego wyczarować. Szparagi są bardzo delikatne i do tego pasują do każdego dania. Szparagi zapieczone z ciastem francuskim, czosnkowym tofu i pomidorem dobiły serca i podniebienia moich domowników.

KOPERTY FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 naturalne tofu,
  • 12 zielonych szparagów,
  • 10 plastrów pomidora,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Oliwę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą.

2. Tofu kroimy w dość cienki plastry i umieszczamy w marynacie na 30 minut.

3. Szparagi myjemy, pozbywamy się twardych końcówek i większe kroimy na pół.

4. Ciasto dzielimy na 10 kwadratów, na każdym umieszczamy dwa plastry tofu, dwa szparagi i plaster pomidora.

5. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *