ODRYWANY CHLEBEK Z DYNIĄ I TYMIANKIEM
W każdym domu zawsze znajduje się jakieś pieczywo. Jedni stawiają na tradycyjny chleb z pszennej mąki bez dodatków, inni wybierają bułki a jeszcze inni lubią próbować nowych smaków i połączeń. Blogi kulinarne uginają się od przepisu na bardzo różnorodne połączenia, a obecnie najpopularniejszy to odrywany chleb czosnkowy. Jak wiecie, lubię łamać tradycję i próbować innych połączeń, dlatego przedstawiam nowy przepis na odrywany chleb z dynią, ale nie na słodko, tylko w wersji wytrawnej z tymiankiem.
ODRYWANY CHLEBEK Z DYNIĄ I TYMIANKIEM
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 sztuki małej dyni,
- 1/2 szklanki mleka owsianego,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- szczypta soli.
Na rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1/4 szklanka ciepłego owsianego mleka,
- 3 łyżki mąki orkiszowej.
Przygotowanie:
1. Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku około 30 minut w 180 stopniach.
2. Upieczoną dynię studzimy i miksujemy z mlekiem na puree.
3. Drożdże kruszymy do miseczki, posypujemy ksylitolem i mieszamy. Wlewamy ciepłe mleko oraz wsypujemy mąkę i wszystko razem mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
4. Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z solą, wlewamy olej, dodajemy puree z dyni, łyżkę tymianku oraz rozczyn i zagniatamy ciasto.
5. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką i odstawiamy na około półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt i posypujemy drugą łyżką tymianku.
7. Rozwałkowane ciasto kroimy za pomocą noża na większe kwadraty.
8. Gotowe kwadraty układamy na sztorc w keksówce (u mnie papierowa forma do pieczenia od ekofajnych.pl) i odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
9. Chlebek pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!
1 thoughts on “ODRYWANY CHLEBEK Z DYNIĄ I TYMIANKIEM”