PIECZONY PASZTET Z FASOLI I Z JABŁKIEM
Święta, Sylwester a teraz długi weekend. W lodówce zawsze po takich okazjach zostaje trochę rzeczy w lodówce, których nie udało się wykorzystać. Najlepszym sposób, aby się ich pozbyć, ale bez wyrzucania. Jest przygotowanie domowego pasztetu.
PIECZONY PASZTET Z FASOLI I Z JABŁKIEM
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli,
- 5 łyżek płatków owsianych,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jabłko,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Fasolę odcedzamy na siku, zlewamy zimną wodą i zostawiamy na około 15 minut.
2. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, a jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażymy cebulę z czosnkiem i jabłkiem.
4. Fasolę umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy zawartość patelni, wlewamy resztę oleju, płatki owsiane i blendujemy.
5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę na pasztet i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Upieczony pasztet studzimy i podajemy z pieczywem i chrzanem.
Smacznego!