PIECZONY PASZTET Z FASOLI I Z JABŁKIEM

PIECZONY PASZTET Z FASOLI I Z JABŁKIEM

Święta, Sylwester a teraz długi weekend. W lodówce zawsze po takich okazjach zostaje trochę rzeczy w lodówce, których nie udało się wykorzystać. Najlepszym sposób, aby się ich pozbyć, ale bez wyrzucania. Jest przygotowanie domowego pasztetu.

PIECZONY PASZTET Z FASOLI I Z JABŁKIEM

Składniki:

  • 2 puszki białej fasoli,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jabłko,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Fasolę odcedzamy na siku, zlewamy zimną wodą i zostawiamy na około 15 minut.

2. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy, a jabłko obieramy i kroimy w kostkę.

3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażymy cebulę z czosnkiem i jabłkiem.

4. Fasolę umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy zawartość patelni, wlewamy resztę oleju, płatki owsiane i blendujemy.

5. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę na pasztet i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Upieczony pasztet studzimy i podajemy z pieczywem i chrzanem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *