AMERYKAŃSKIE WEGE PANCAKES ZE ŚLIWKĄ

AMERYKAŃSKIE WEGE PANCAKES ZE ŚLIWKĄ

Każdy z nas uwielbiam podróżować. Odkrywamy wtedy nowe piękne miejsca, poznajemy nowe osoby, a przede wszystkim możemy spróbować regionalną kuchnie. Wycieczki do Ameryki są niestety dość drogie. Dlatego postanowiłam zabrać Was w podróż kulinarną, właśnie do Ameryki bez wychodzenia z domu. Amerykańskie pancakes przerobiłam na wege wersje, ale uwierzcie smakują pysznie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
  • 1 szklanka mleka owsianego,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 8 większych śliwek,
  • sos karmelowy (opcjonalnie).

Przygotowanie:

1. Mleko łączymy z octem i odstawimy na 10 minut.

2. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko oraz syrop klonowy i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy sporą porcję ciasta (pancakes mają być duże).

4. Na gotowe pancakes układamy pokrojone śliwki i polewamy sos karmelowym (w mojej wersji sos bez cukru).

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.