AMERYKAŃSKIE WEGE PANCAKES ZE ŚLIWKĄ
Każdy z nas uwielbiam podróżować. Odkrywamy wtedy nowe piękne miejsca, poznajemy nowe osoby, a przede wszystkim możemy spróbować regionalną kuchnie. Wycieczki do Ameryki są niestety dość drogie. Dlatego postanowiłam zabrać Was w podróż kulinarną, właśnie do Ameryki bez wychodzenia z domu. Amerykańskie pancakes przerobiłam na wege wersje, ale uwierzcie smakują pysznie.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
- 1 szklanka mleka owsianego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 8 większych śliwek,
- sos karmelowy (opcjonalnie).
Przygotowanie:
1. Mleko łączymy z octem i odstawimy na 10 minut.
2. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko oraz syrop klonowy i mieszamy do uzyskania gęstego ciasta.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy sporą porcję ciasta (pancakes mają być duże).
4. Na gotowe pancakes układamy pokrojone śliwki i polewamy sos karmelowym (w mojej wersji sos bez cukru).
Smacznego!
Brzmi dobrze, ale czy można czymś zastąpić syrop klonowy? (problemy z cukrem)
Możesz po prostu pominąć, wtedy wyjdą mniej słodkie. ☺️