BEZGLUTENOWE GOFRY Z KREMEM KOKOSOWYM
Gofry są uwielbiane zarówno przez dużych, jak i małych smakoszy słodkich śniadań lub w formie deseru. Najczęściej zjadanego nad morzem w wakacje. Moje gofry są w wersji bezglutenowego, które może spokojnie przygotować sobie w domu osoba, która cierpi na nietolerancję glutenu. Bardzo często do takich wypieków, używam mąki z ciecierzycy, dzięki której ciasto ma idealną konsystencję.
BEZGLUTENOWE GOFRY Z KREMEM KOKOSOWYM
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1 banan,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 małe opakowania jogurtu kokosowego,
- 2 łyżki wiórek kokosowych,
- 2 kiwi.
Przygotowanie:
1. Mąkę, mleko, proszek do pieczenia oraz banana umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na ciasto.
2. Gofrownicę rozgrzewamy, nakładamy porcję ciasta i pieczemy.
3. Jogurt kokosowy łączymy z wiórkami kokosowymi. Kiwi kroimy na plastry.
4. Gofry smarujemy kremem kokosowym i podajemy z plastrami kiwi.
Smacznego!