BEZGLUTENOWE PLACUSZKI DYNIOWE

BEZGLUTENOWE PLACUSZKI DYNIOWE

W dzisiejszych czasach kwestia nietolerancji i różnych alergii pokarmowych, to już chyba codzienność. Na całe szczęście, w sklepie mamy cały wachlarz przeróżnych produktów z których możemy wyczarować pyszności. Polecam spróbować bezglutenowe placuszki dyniowe na słodko z dżemem i owocami.

BEZGLUTENOWE PLACUSZKI DYNIOWE

Składniki:

  • 1/2 szklanki puree z dyni,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki budyniu wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka orzechów włoskich,
  • 8 śliwek,
  • 2 łyżki dżemu truskawkowy,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy budyń oraz proszek do pieczenia.

2. Mleko podgrzewamy, następnie dodajemy zmielone siemię lniane i mieszamy.

3. Do mąki wlewamy mleko, olej, puree dyniowe i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.

4. Placuszki smażymy na suchej patelni.

5. Gotowe placuszki podajemy ze śliwkami, orzechami i dżemem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.