BEZGLUTENOWE PLACUSZKI DYNIOWE
W dzisiejszych czasach kwestia nietolerancji i różnych alergii pokarmowych, to już chyba codzienność. Na całe szczęście, w sklepie mamy cały wachlarz przeróżnych produktów z których możemy wyczarować pyszności. Polecam spróbować bezglutenowe placuszki dyniowe na słodko z dżemem i owocami.
BEZGLUTENOWE PLACUSZKI DYNIOWE
Składniki:
- 1/2 szklanki puree z dyni,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżki budyniu wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka orzechów włoskich,
- 8 śliwek,
- 2 łyżki dżemu truskawkowy,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy budyń oraz proszek do pieczenia.
2. Mleko podgrzewamy, następnie dodajemy zmielone siemię lniane i mieszamy.
3. Do mąki wlewamy mleko, olej, puree dyniowe i mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
4. Placuszki smażymy na suchej patelni.
5. Gotowe placuszki podajemy ze śliwkami, orzechami i dżemem.
Smacznego!