CHRUPIĄCE RACUCHY WYSOKOBIAŁKOWE

Białko jest niezbędne w diecie dzieci, jak i dorosłych, ponieważ pełni wiele kluczowych funkcji w organizmie. Jest głównym składnikiem budulcowym mięśni, włosów, paznokci oraz skóry. U dzieci odpowiada za wzrost, rozwój narządów oraz układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego. Ale jak zwiększyć ilość białka, zwłaszcza w diecie dzieci? Placuszki są do tego idealnym pomysłem. W naszych jednym z głównych składników jest tofu, które nadaje idealnej konsystencji plackom, a jednocześnie dostarczają dodatkową porcję białka. Te drożdżowe są wyjątkowo miękki i chrupiące.
Racuchy wysokobiałkowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia,
- 7g suchych drożdży,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 1/2 kostki naturalnego tofu,
- 1 jabłko,
- szczypta soli.
Do podania:
- 2 łyżki ulubionego jogurtu,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżeczka płatków migdałowych.


Przygotowanie:
1. Tofu miksujemy z dodatkiem mleka i ksylitolu na gładki krem.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe mleko, olej rzepakowy, krem z tofu i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta.
3. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i odstawimy na 20 minut.
4. Smażymy na rozgrzanym oleju.
5. Podajemy z ulubionym jogurtem, masłem orzechowym i płatkami migdałów.
Smacznego!
