CHRUPIĄCE RACUCHY WYSOKOBIAŁKOWE

CHRUPIĄCE RACUCHY WYSOKOBIAŁKOWE

Białko jest niezbędne w diecie dzieci, jak i dorosłych, ponieważ pełni wiele kluczowych funkcji w organizmie. Jest głównym składnikiem budulcowym mięśni, włosów, paznokci oraz skóry. U dzieci odpowiada za wzrost, rozwój narządów oraz układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego. Ale jak zwiększyć ilość białka, zwłaszcza w diecie dzieci? Placuszki są do tego idealnym pomysłem. W naszych jednym z głównych składników jest tofu, które nadaje idealnej konsystencji plackom, a jednocześnie dostarczają dodatkową porcję białka. Te drożdżowe są wyjątkowo miękki i chrupiące.

Racuchy wysokobiałkowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia,
  • 7g suchych drożdży,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1/2 kostki naturalnego tofu,
  • 1 jabłko,
  • szczypta soli.

Do podania:

  • 2 łyżki ulubionego jogurtu,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych.

Przygotowanie:

1. Tofu miksujemy z dodatkiem mleka i ksylitolu na gładki krem.

2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe mleko, olej rzepakowy, krem z tofu i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta.

3. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta i odstawimy na 20 minut.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju.

5. Podajemy z ulubionym jogurtem, masłem orzechowym i płatkami migdałów.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *