CIECIERZYCOWE PANCAKES Z KIWI

Moda na bezglutenowe produkty, czy raczej plaga społeczności? Ciężko stwierdzić. Ogólnie jesteśmy bardzo podatni na wszystkie modowe hity dietetyczne, które się pojawiają i wszyscy je stosują. Ja osobiście uważam, że nie zależnie od tego, czy mamy problem z tolerancją glutenu, czy nie. To warto z takimi mąkami eksperymentować i testować nowe przepisy. Mąka z ciecierzycy w odróżnieniu od tradycyjnej białej mąki jest bardziej wartościowa i bogata w białko. Dzięki niej ciecierzycowe placuszki wychodzą delikatne i bardzo puszyste.
CIECIERZYCOWE PANCAKES Z KIWI
Składniki:
- 2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy,
- 1 wegańskie jajko lub 1 łyżka siemienia lnianego+ 3 łyżki ciepłej wody,
- 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- 1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia,
- sól.
Do podania:
- cukier puder,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- kiwi.
Przygotowanie:
1. Ciecierzyce w młynku do kawy mielimy na mąkę lub możemy kupić już gotową w sklepie. Wtedy potrzebujmy 1 szklankę takiej mąki.
2. Wegańskie jajko przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub robimy samodzielnie, łącząc zmielone siemię lniane z ciepłą wodą i odstawiamy na 3 minut.
3. Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia umieszczamy w misce, dodajemy jajko, mleko, olej i mieszamy. Ciasto odstawimy na 5 minut.
4. Placki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, po 3 minuty każdą ze stron.
5. Usmażone ciecierzycowe placuszki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i podajemy z plastrami kiwi.
Smacznego!
