CYNAMONOWE TOSTY Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

CYNAMONOWE TOSTY Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie dzięki niemu mamy energię na cały dzień. Taki posiłek powinien być bogaty w węglowodany złożone jak pieczywo pełnoziarniste, białko, które w diecie wegańskiej znajdziecie w jogurcie sojowym lub tofu oraz tłuszcze w postaci oliwy, awokado lub orzechów. Mam dla was przepis, który łączy te wszystkie składniki i jest jednocześnie bardzo smaczny.

CYNAMONOWE TOSTY Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

Składniki:

  • 6 kromek pełnoziarnistego chleba,
  • 1 większy banan,
  • 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego,
  • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
  • 1 większa gruszka,
  • 1 szklanka jogurtu sojowego,
  • 1 łyżka jogurtu kokosowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego,
  • 1 łyżka margaryny roślinnej do smażenia,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka tahini,
  • 1 łyżka cynamonu.

Przygotowanie:

1. Mleko podgrzewamy w garnuszku i do ciepłego dodajemy babkę lub siemię. Mieszamy i odstawiamy.

2. Banana rozgniatamy widelcem i łączmy w głębokim talerzu z kleikiem, który powstał z babki, dodajemy połowę porcji cynamonu i mieszamy.

3. Kromki chleba moczymy w masie bananowej i smażymy po 3 minuty każdą ze stron, na rozgrzanej margarynie.

4. Jogurty łączymy ze sobą, dodajemy syrop i mieszamy.

5. Do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę, cynamon i podsmażmy do miękkości. W razie potrzeby, podlewamy delikatnie wodą.

6. Na talerzu układamy pierwszego tosta, smarujemy porcją jogurtu, dżemem, przykrywamy drugą kromką, smarujemy jogurtem, polewamy masłem orzechowym wymieszanym z tahini i układamy gruszki.

7. Posypujemy cynamonem i podajemy na ciepło.

Smaczneg



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *