CYNAMONOWE TOSTY Z DŻEMEM PORZECZKOWYM

Śniadanie jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie dzięki niemu mamy energię na cały dzień. Taki posiłek powinien być bogaty w węglowodany złożone jak pieczywo pełnoziarniste, białko, które w diecie wegańskiej znajdziecie w jogurcie sojowym lub tofu oraz tłuszcze w postaci oliwy, awokado lub orzechów. Mam dla was przepis, który łączy te wszystkie składniki i jest jednocześnie bardzo smaczny.
CYNAMONOWE TOSTY Z DŻEMEM PORZECZKOWYM
Składniki:
- 6 kromek pełnoziarnistego chleba,
- 1 większy banan,
- 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego,
- 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki,
- 1 większa gruszka,
- 1 szklanka jogurtu sojowego,
- 1 łyżka jogurtu kokosowego,
- 2 łyżki syropu klonowego lub daktylowego,
- 1 łyżka margaryny roślinnej do smażenia,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżeczka tahini,
- 1 łyżka cynamonu.
Przygotowanie:
1. Mleko podgrzewamy w garnuszku i do ciepłego dodajemy babkę lub siemię. Mieszamy i odstawiamy.
2. Banana rozgniatamy widelcem i łączmy w głębokim talerzu z kleikiem, który powstał z babki, dodajemy połowę porcji cynamonu i mieszamy.
3. Kromki chleba moczymy w masie bananowej i smażymy po 3 minuty każdą ze stron, na rozgrzanej margarynie.
4. Jogurty łączymy ze sobą, dodajemy syrop i mieszamy.
5. Do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę gruszkę, cynamon i podsmażmy do miękkości. W razie potrzeby, podlewamy delikatnie wodą.
6. Na talerzu układamy pierwszego tosta, smarujemy porcją jogurtu, dżemem, przykrywamy drugą kromką, smarujemy jogurtem, polewamy masłem orzechowym wymieszanym z tahini i układamy gruszki.
7. Posypujemy cynamonem i podajemy na ciepło.
Smaczneg
