DOMOWE BELRISO Z PRAŻONYM JABŁKIEM

DOMOWE BELRISO Z PRAŻONYM JABŁKIEM

Nie ma nic lepszego o poranku, jak gorąca kawa i do tego pyszne, sycące i bardzo kremowe domowe belriso. Takie śniadanie nasyci nas na dłużej, a przede wszystkim spowoduje, że dzień będzie jeszcze piękniejszy. Śniadanie to podstawa i uważam, że bez niego, nie ma co wychodzić z domu. Spróbujecie raz to belriso, a już nic innego nie będziecie chcieli jeść o poranku.

DOMOWE BELRISO Z PRAŻONYM JABŁKIEM

Składniki:

  • 8 łyżek ryżu jaśminowego,
  • 1 szklanka mleka owsianego,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 4 łyżki jogurtu sojowego waniliowego,
  • 1 jabłko,
  • cynamon,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Ryż wsypujemy do garnka, dodajemy ksylitol oraz sól i wlewamy mleko.

2. Gotujemy 15 minut pod przykryciem.

3. Budyń rozrabiamy w jogurcie i dodajemy do gotującego się ryżu. Wszystko razem chwilę jeszcze gotujemy.

4. Jabłko kroimy w kostkę i w garnku prażymy z dodatkiem cynamonu i odrobiną wody do miękkości.

5. Ryż przekładamy do miseczek, podajemy z jabłkiem i posypujemy cynamonem.

Smacznego!



3 thoughts on “DOMOWE BELRISO Z PRAŻONYM JABŁKIEM”

  • Domowe Belriso to pyszny sposób na słodkie śniadanie! Ugotuj ryż jaśminowy z mlekiem migdałowym dla delikatnego smaku. Zamiast cukru dodaj puree z daktyli – naturalnie słodkie i zdrowe. Świetnie smakuje z dodatkiem suszonej żurawiny i pestek dyni dla kontrastu tekstur. Gotuj ryż powoli, mieszając, by uzyskać kremową konsystencję. Posyp wierzch cynamonem i plasterkami banana dla aromatu. Możesz dodać odrobinę ekstraktu waniliowego, by wzmocnić smak. To danie jest sycące i łatwe do przygotowania w większej ilości na kilka dni. Dzieci pokochają wersję z malinami i odrobiną jogurtu naturalnego. Eksperymentuj z mlekiem roślinnym, np. owsianym, dla różnych nut smakowych. Idealne także jako lekki deser po obiedzie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *