FRITTATA WEGAŃSKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
Frittata to danie, które pochodzi z Włoch. Najczęściej jadane na śniadanie w wersji wytrawnej. Frittata to krem wypełniony warzywami w odróżnieniu od omletu. Wszystkie składniki miesza się razem, a dopiero później przelewa na patelnię lub do naczynia i piecze w piekarniku. Tradycyjną frittatę przygotowuję się z jajek i śmietany. Ja przychodzę do was z propozycją frittaty, ale w wersji wegańskiej, z moimi ulubionymi wiosennymi warzywami, czyli zielonymi szparagami. Oczywiście dobór warzyw w tym przepisie jest dowolny, jednak ja bardzo stawiam na sezonowość produktów. Jak tylko jakieś sezonowe warzywo pojawia się już w warzywniaku, to staram się wykorzystać i nacieszyć się nim, jak tylko jest to możliwe. Makaron ze szparagami już był, który sprawdzi się na obiad. Frittata wegańska z zielonymi szparagami to dobry pomysł na śniadanie lub kolację. Frittatę z mąki z soczewicy przygotowywałam pierwszy raz i to w sumie tylko dlatego, że nie mogłam znaleźć nigdzie w sklepie mąki z ciecierzycy, którą już wiele razy używałam do zrobienia frittaty. Obie mąki sprawdza się w tym przepisie.
FRITTATA WEGAŃSKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI
Składniki na 4 porcje:
- 2 szklanki mąki z soczewicy,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 10 sztuk zielonych szparagów,
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka natki pietruszki,
- 1/2 sztuki pomidora,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Mąkę z soczewicy wsypujemy do miski, wlewamy mleko sojowe oraz wodę, dodajemy sól i za pomocą trzepaczki wszystko razem mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut.
2. Szparagi myjemy, twarde końce odcinamy i szparagi kroimy na pół.
3. Do ciasta wrzucamy szparagi, dodajemy płatki drożdżowe oraz pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierz układamy plastry pomidora.
4. Frittatę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Podajemy ciepłą, polaną oliwą z oliwek i ulubioną sałatką.
Smacznego!
1 thoughts on “FRITTATA WEGAŃSKA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI”