GOFRY BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I GRANATEM

GOFRY BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I GRANATEM

Nie ma osoby, która chociaż raz w życiu nie jadła gofra nad morzem z bitą śmietaną i owocami lub w jakieś cukierni. Ale czy takie gofry warte są naszej uwagi? Jestem zdania, że zdecydowanie nie. Po co jeść coś tak przetworzonego i przygotowanego z gotowej mieszanki zalanej ogromną ilością mleka i oleju, skoro można gofry przygotować w domu, w bardzo szybki sposób. Moje dzisiejsze gofry to połączenie czterech składników, które współgrają ze sobą i dają uczucie sytości oraz ucieszą każde kubki smakowe. Życie bez takich dobroci jak gofry, lody i ciastka byłoby smutne. A po co się smucić, skoro takie pyszności można przygotować w zdrowej wersji a później zajadać bez wyrzutów sumienia i cieszyć się ich smakiem.

GOFRY BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I GRANATEM

Składniki na 4 sztuki:

  • 4 łyżki mąki ryżowej,
  • 1 łyżka skrobi z tapioki,
  • 2 banany,
  • 1/2 jabłka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta soli.
Do podania: 

  • 1 granat,
  • 1 łyżka masła orzechowego.
Przygotowanie:  

1. Mąkę ryżową oraz skrobie z tapioki przesiewamy przez sitko do miski, następnie dodajemy kurkumę, sól i proszkiem do pieczenia.

2. W pojemniku blendera umieszczamy banany obraną połówkę jabłka oraz ksylitol. Miksujemy na mus.

3. Do miski z mąkami dodajemy mus owocowy i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Odstawiamy na 5 minut.

4. Rozgrzewamy gofrownicę, następnie smarujemy lekko olejem kokosowym. Łyżką nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 5 minut. Gotowe gofry podajemy z pestkami granatu i masłem orzechowym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *