GOFRY BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I GRANATEM
Nie ma osoby, która chociaż raz w życiu nie jadła gofra nad morzem z bitą śmietaną i owocami lub w jakieś cukierni. Ale czy takie gofry warte są naszej uwagi? Jestem zdania, że zdecydowanie nie. Po co jeść coś tak przetworzonego i przygotowanego z gotowej mieszanki zalanej ogromną ilością mleka i oleju, skoro można gofry przygotować w domu, w bardzo szybki sposób. Moje dzisiejsze gofry to połączenie czterech składników, które współgrają ze sobą i dają uczucie sytości oraz ucieszą każde kubki smakowe. Życie bez takich dobroci jak gofry, lody i ciastka byłoby smutne. A po co się smucić, skoro takie pyszności można przygotować w zdrowej wersji a później zajadać bez wyrzutów sumienia i cieszyć się ich smakiem.
GOFRY BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I GRANATEM
- 4 łyżki mąki ryżowej,
- 1 łyżka skrobi z tapioki,
- 2 banany,
- 1/2 jabłka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- szczypta soli.
- 1 granat,
- 1 łyżka masła orzechowego.
3. Do miski z mąkami dodajemy mus owocowy i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Odstawiamy na 5 minut.
4. Rozgrzewamy gofrownicę, następnie smarujemy lekko olejem kokosowym. Łyżką nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 5 minut. Gotowe gofry podajemy z pestkami granatu i masłem orzechowym.
Smacznego!